Gibson Guitar Corporation

Kenmerkend voor de Gibson-gitaren is het gebruik van zogenaamde dubbelspoel-elementen; humbuckers, en dan speciaal de PAF humbucker die ervoor zorgt dat de gitaar een relatief vol en 'warm' geluid geeft. Een ander voordeel is dat deze spoelen magnetische stoorvelden elimineren.
Op een aantal modellen gebruikt Gibson P-90 elementen. Dit zijn enkelspoels-elementen die een stuk steviger en rauwer klinken dan de gemiddelde enkelspoeler zoals Fender die gebruikt.
In de catalogus van 1937 stond er voor het eerst een elektrische gitaar, de ES-150 (Electric Spanish).

Gitarist Les Paul ontwierp in 1950 een nieuwe massieve gitaar en klopte met zijn ontwerp bij Gibson aan. Les Paul en Gibson sloten een contract. Na zo'n 60 prototypen werd in 1952 de eerste Gibson Les Paul in productie genomen. Les Paul wilde zijn gitaren een lange klankduur (sustain) meegeven en daarom waren de gitaren relatief zwaar en gemaakt van mahoniehout. De nieuwe gitaar werd een groot succes.

In 2018 dreigde er voor Gibson een faillissement en moest het bedrijf uitstel van betaling aanvragen. De grootste problemen waren de inconsistente kwaliteit van Gibson gitaren en de hoge prijzen. De toenmalige directeur van Levi's James Curleigh werd als nieuwe directeur aangetrokken. Onder Curleighs leiding begon Gibson in 2019 weer traditionele gitaren zonder extra’s als robotisch gestuurde stemmechanieken te produceren, die weer aan de verwachtingen van de gitarist moeten voldoen. Ook werden de prijzen van die nieuwe lijn flink omlaag gebracht naar een normaal prijsniveau voor hi-end productiegitaren.

logo gibson guitarpoll

Gibson Guitar Corporation
USA, Nashville, Tennessee
Official website
Gibson app

Models

Video