Houtsoorten gitaar

Er zijn veel verschillende houtsoorten die worden gebruikt voor elektrische en akoestische gitaren, elk met zijn eigen unieke klank en gevoel.
Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en uiterlijk. Je kunt een gitaar uitkiezen omdat je de houtsoort mooi vindt, maar het gebruikte hout is ook van invloed op de uiteindelijke klank. Als je op zoek bent naar een specifiek geluid is het dus belangrijk om op de houtsoort te letten.
Bij een akoestische gitaar is het hout vaak nog te zien, omdat het wordt afgewerkt met een transparante laklaag. Veel elektrische gitaren worden afgewerkt met een kleurlak, waardoor het hout niet meer zichtbaar is, maar het is nog steeds van invloed op de klank van het instrument.
Enkele van de meest gebruikte houtsoorten zijn:

Esdoorn

Esdoorn (Maple) is een hardhout dat bekend staat om zijn heldere klank en scherp geluid, het heeft een open nerf die erg fraai oogt onder een strakke transparante laklaag, de klank is gebalanceerd.
Esdoorn is een houtsoort die afkomstig is uit Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is een hardhout met een witte of lichtbruine kleur. Esdoorn is sterk en duurzaam en wordt behalve voor muziekinstrumenten ook vaak gebruikt voor meubels, vloeren en sportartikelen.
Esdoorn wordt vaak gebruikt voor de bovenkant van de body en voor de hals van elektrische gitaren, zoals bij de Les Paul modellen van Gibson.

esdoorn guitarpoll
Flame esdoorn (top body)
Flame esdoorn hals guitarpoll
Flame esdoorn hals

Mahonie

Mahonie (Mahogany) is een hardhout dat bekend staat om zijn rijke en volle klank.
Door de hogere dichtheid van mahonie geeft deze houtsoort een heldere klank met veel sustain.
Mahonie hout komt over het algemeen uit Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Mexico. Het is een veelgebruikte houtsoort bij Gibson, onder andere voor de Les Pauls.
Mahonie wordt bij de akoestische gitaar veel gebruikt voor de hals. Ook het achter- en zijblad wordt vaak van deze houtsoort gemaakt. Dit materiaal is iets minder stug en wat lichter dan esdoorn.
Het is een harde en zeer sterke houtsoort, waardoor hij behalve voor de body ook uitermate geschikt is voor de hals van een elektrische gitaar zoals bij de Fender Telecaster..

mahonie guitarpoll
Afrikaans mahonie
Mahonie neck headstock guitarpoll
Mahonie neck/headstock

Sparren

Sparren (Spruce) is een zachte lichtgewicht houtsoort met een fijne nerf structuur, wat resulteert in een helder, rond en resonant geluid. Sparren wordt vaak gebruikt voor het bovenblad van gitaren, omdat het een goede balans biedt tussen volume, helderheid en warmte. Het wordt ook gebruikt voor de zijkanten en de achterkant van akoestische gitaren.
Sparren is een populaire keuze voor het maken van akoestische gitaren, omdat het een goed geluid produceert. Het wordt ook gebruikt voor het maken van sommige elektrische gitaren, maar is minder gebruikelijk dan andere houtsoorten, zoals esdoorn of mahonie.
Sparrenhout kan uit Canada, Amerika en Europa komen. De beste houtsoort heeft een regelmatige houtnerf, hoe fijner de nerf hoe mooier de klank, daarom komt het beste sparrenhout uit koudere streken, waar de spar langzaam groeit en daardoor dunnere jaarringen heeft.

Europees sparren guitarpoll
Europees sparren
sparrenbos guitarpoll
sparrenbos

Ebbenhout

Ebbenhout (Ebony) is afkomstig van een aantal verschillende soorten bomen, maar de meest voorkomende is de Afrikaanse ebbenboom (Diospyros ebenum).
Ebbenhout is een zeer compact hout met een hoge dichtheid. Dit maakt het zwaar en duurzaam, het zorgt er ook voor dat het geluid van een gitaar beter doorkomt.
Ebbenhout wordt vaak gebruikt voor het maken van de hals, toets en brug van de gitaar. Het kan ook worden gebruikt voor het maken van het bovenblad, maar dit is minder gebruikelijk omdat het erg duur is. Ebbenhout geeft een gitaar een donker, warm geluid.
Ebben is een duurzame houtsoort die moeilijk te vinden is. Het is ook een relatief dure houtsoort, wat het een populaire keuze maakt voor het maken van high-end gitaren.
Vooral op de Gibson Custom gitaren vind je vaak een ebbenhouten toets.

Ebbenhout Macassar fineer guitarpoll
Ebbenhout Macassar fineer
ebbenhouten toets guitarpoll
ebbenhouten toets op esdoorn hals

Palissander

Palissander (Rosewood) is een hardhout dat bekend staat om zijn elegante en verfijnde klank. Het wordt vaak gebruikt voor de toets (fretboard) en de brug van gitaren.
Deze edele houtsoort komt oorspronkelijk uit Brazilië en wordt ook wel Rio palissander genoemd. Het is een tropische houtsoort waar niet heel makkelijk aan te komen is. Er zijn meerdere soorten die worden erkend als palissander, maar lang niet alle soorten leveren bruikbaar hout.

palissander toets guitarpoll
Palissander toets
Santos palissander guitarpoll
Santos palissander

Elzenhout

Elzenhout (Alder) is een lichtgewicht hout met een fijne nerf en een glad oppervlak. Het is een populaire keuze voor gitaren omdat het goed resoneert en een heldere, levendige klank heeft. Elzenhout wordt vaak gebruikt voor de bovenkant van akoestische gitaren, maar het kan ook voor de body van vooral elektrische gitaren worden gebruikt.
Er zijn verschillende soorten elzenhout die geschikt zijn voor gitaren. De meest voorkomende soort is wit elzenhout, dat afkomstig is uit Europa en Noord-Amerika. Wit elzenhout is een zacht hout met een lichte kleur.
Een andere populaire soort elzenhout voor gitaren is rood elzenhout, dat afkomstig is uit Noord-Amerika. Rood elzenhout is een harder hout dan wit elzenhout en heeft een donkere kleur. Het resoneert goed en heeft een warme, volle klank.
Elzenhout is een goedkope houtsoort en het is makkelijk te bewerken. Het is een duurzame houtsoort en het is een goede keuze voor gitaren die lang mee moeten gaan.

Elzenhout voor body) guitarpoll
Elzenhout (voor body)
elzen body jazzmaster guitarpoll
Elzen body Jazzmaster

Populier

Populierhout (Poplar) is een lichtgewicht houtsoort met een fijne nerf en een glad oppervlak. Deze houtsoort is licht van gewicht en geeft een mooi, helder geluid.
Squier, het merk van Fender dat betaalbare elektrische gitaren produceert en andere goedkopere merken, maken voor de body van elektrische gitaartypes veelvuldig gebruik van populierhout.

Gele populier guitarpoll
Gele populier
Populieren guitarpoll
Populieren

Es

Es (Ash) is een houtsoort die vaak wordt gebruikt voor gitaren. Het is een hardhout met een mooie, gelijkmatige textuur. Es heeft een warm, helder geluid dat goed past bij veel verschillende muziekstijlen.
Es is een relatief duur hout, maar het is ook een zeer duurzame houtsoort. Een gitaar gemaakt van es kan je vele jaren plezier geven.
De duurdere Fender gitaren worden vaak gemaakt van es zoals de Stratocaster, Telecaster, Precision Bassen en de Jazz Bass.

Essen gitaarbody Stratocaster guitarpoll
Essen gitaarbody Stratocaster
Es (whithe Ash) guitarpoll
Es (whithe Ash)

De keuze van het hout voor een gitaar is een persoonlijke keuze. Er is geen goed of fout antwoord, en het beste hout voor jou zal afhangen van je eigen persoonlijke voorkeuren en speelstijl.