Gibson EDS-1275 Doubleneck

De Gibson EDS-1275 doubleneck is een gitaar die onlosmakelijk verbonden is met de Britse rocklegende Jimmy Page. Dit unieke instrument, met zijn kenmerkende dubbele hals, is een symbool van rockmuziek en heeft een belangrijke rol gespeeld in de carrière van Led Zeppelin.
De EDS-1275 werd in 1963 door Gibson geïntroduceerd, maar het was pas in de late jaren zestig dat de gitaar echt beroemd werd dankzij Jimmy Page. Page was op zoek naar een manier om tijdens live-optredens van Led Zeppelin naadloos te kunnen wisselen tussen een 6-snarige en 12-snarige gitaar. De doubleneck bood de perfecte oplossing.
De gitaar is te horen op diverse bekende Led Zeppelin nummers, waaronder "Stairway to Heaven", "The Song Remains the Same", "Kashmir" en "When the Levee Breaks". De gitaar droeg bij aan de epische sfeer van hun live-optredens.
De EDS-1275 heeft een mahoniehouten body, een ebbenhouten toets en twee halzen: een 6-snarige hals met een scale length van 24,75 inch en een 12-snarige hals met een scale length van 25,5 inch.
Wel een zak geld meenemen, de prijs van de nieuwe 2024 limited edition (50 stuks) gitaren ligt rond de $50.000.
De Gibson EDS-1275 is vanwege zijn iconische status een geliefd verzamelobject geworden, originele exemplaren uit de jaren zestig zijn zeldzaam en kunnen honderdduizenden dollars opleveren.

jimmy page Gibson double-neck guitarpoll

Guitar Convention

Op zaterdagmiddag 1 juni vindt de BRIDGE Guitar Convention in Muziekgebouw Eindhoven plaats, een gitaarbeurs, workshops en de mogelijkheid om diverse gitaristen te leren kennen. Op elke vierkante meter van het gebouw vind je gitaren, bassen, versterkers, effecten en andere gave snuisterijen bij de stands van meer dan 70 merken. Dikke kans dat je helemaal meegezogen wordt in al dat moois dat uitgestald staat. Goed opletten dus dat je de workshop van je favoriete gitarist niet mist! Deze middag zijn er in Muziekgebouw Eindhoven namelijk een tiental workshops, masterclasses, concerten en panels waar je veel van zult opsteken. Een van de hoogtepunten zal zijn de masterclass van het 27-jarige Italiaanse gitaarfenomeen Matteo Mancuso.
BRIDGE Eindehoven Guitar Festival is een vijfdaags festival van woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni 2024, het is een initiatief van Muziekgebouw en Effenaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Brainport.
Als mediapartners zijn aan BR~DGE verbonden: Soundz en Gitarist.

logo_bridge_guitar_festival guitarpoll

bridge guitar convention guitarpoll

ZZ Top in Afas Live

ZZ Top met The Elevation Tour

Het legendarische Texaanse rocktrio ZZ Top komt op maandag 8 juli met The Elevation Tour naar AFAS live in Amsterdam.
Onder andere de albums "Rio Grande Mud" en "Tres Hombres" samen met uitgebreide tournees, bevestigden de reputatie van de groep als het hardrockende powertrio. In de jaren 80 van de vorige eeuw bracht ZZ TOP hun drie best verkopende albums uit: "Eliminator", "Afterburner" en "Recycler".
ZZ Top behaalde niet alleen zes nummer 1-hits, maar won ook talloze MTV Music Video Awards voor nummers als "Legs" en "Sharp Dressed Man". De band werd in 2004 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en verkocht wereldwijd ruim 50 miljoen platen.

zz-top guitarpoll

Joe Bonamassa LIVE

Eenmalig concert in Nederland Joe Bonamassa in AFAS live

Joe Bonamassa is op vrijdag 12 april te aanschouwen voor een eenmalig concert in AFAS Live in Amsterdam.
De Amerikaanse bluesgitarist en -zanger komt met zijn band met gerenommeerde muzikanten en een setlist met nieuwe nummers en favorieten uit zijn uitgebreide carrière. Bonamassa’s muzikale loopbaan is gestaag gegroeid in de loop der jaren en blijft zich versterken. Vorig jaar behaalde hij zijn zesentwintigste nummer 1 notering in de Billboard Blues albumlijst, een record.
Joe Bonamassa wordt erkend als een van de meest gevierde hedendaagse live-muzikanten.

joe bonamassa ziggodome guitarpoll

Mark Knopfler’s collectie bij Christie’s

Christie's, het internationale veilinghuis uit Londen, brengt op 31 januari 2024 Mark Knopfler's collectie instrumenten onder de hamer, bestaande uit meer dan 120 gitaren en versterkers die de 50-jarige carrière van deze artiest omvatte.
De collectie bevat items van Fender, Gibson, Gretsch en Martin, naast op maat gemaakte modellen van Rudy Pensa en John Suhr, evenals op maat gemaakte exemplaren gemaakt door gitaarbouwers van over de hele wereld.

Mark Knopfler guitarpoll

christies knopfler guitarpoll

Veel gitaargeweld op Bospop 2024

Op de 2024-editie van Bospop valt voor liefhebbers van de gitaarmuziek veel te beleven.
Bospop vindt plaats op 12, 13 2n 14 juli met oa John Fogerty (Creedence Clearwater Revival) en Toto (Steve Lukather)

Agenda

Er zijn vanaf vandaag   338   gigs van optredene gitaristen gevonden

vr 12 jul 2024 John Fogerty tickets
vr 12 juli 2024 Julian Sas tickets
zo 14 jul 2024 Kingfish tickets
zo 14 jul 2024 DeWolff tickets
zo 14 jul 2024 Toto tickets

John Fogerty Tickets, Tour & Concert Information | Live Nation UK

 

Rock.de | Jenseits von Africa – TOTO feiern den 40.

logo bospop guitarpoll

Polyphia op Pinkpop

Polyphia is te zien op Pinkpop op vrijdag 21 juni 2024.
Sinds hun oprichting in 2010 timmert Polyphia aan de weg in het genre progrock.
Naast virtuoos vuurwerk van gitaristen Tim Henson en Scott LePage, bassist Clay Gober en drummer Clay Aeschliman bevat hun instrumentale rock en metal veel invloeden uit de hiphop, elektronische dansmuziek, jazz en pop. Ze werken regelmatig samen met vocalisten uit allerlei hoeken, wat Polyphia ook tot een hele toegankelijke band maakt. Op hun vier albums en drie EP’s experimenteert het viertal erop los en vervagen genres. Polyphia is een live sensatie die wereldwijd zalen uitverkoopt en progressive weer cool voor een groot publiek maakt.

Bridge Eindhoven Guitar Festival

BRIDGE Eindehoven Guitar Festival is een vijfdaags festival van woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni 2024, het is een initiatief van Muziekgebouw en Effenaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Brainport.
Als mediapartners zijn aan BR~DGE verbonden: Soundz en Gitarist.

Bekijk hier de locaties
 

(voorlopig) Programma:

za 1 juni | Wilhelminaplein
Matteo Mancuso
Gratis

za 1 juni | Wilhelminaplein
Leif de Leeuw Band
Gratis

za 1 juni | Wilhelminaplein
Erja Lyytinen
Gratis

zo 2 juni | Wilhelminaplein
JB Meijers
Gratis

zo 2 juni | Wilhelminaplein
The Ploctones
Gratis

zo 2 juni | Wilhelminaplein
Bombino
Gratis

zo 2 juni | Muziekgebouw
Mark Lettieri en het Metropole Orkest
Tickets

Vandenberg-tour april 2024

De Nederlandse band Vandenberg met gitaarvirtuoos Adrian Vandenberg geeft in april 2024 een tiental concerten in Nederland
De tour is ingesteld om het album 'Sin' te presenteren. Het album belooft een mix van snoeiharde hardrock en meeslepende metal, geproduceerd door Bob Marlette, die eerder heeft samengewerkt met Ozzy Osbourne, Alice Cooper en Rob Zombie.

Agenda

do 04 apr 2024 Grenswerk Venlo
vr 05 apr 2024 TivoliVredenburg Utrecht
za 06 apr 2024 De Spot Middelburg
zo 07 apr 2024 Neushoorn Leeuwarden
ma 08 apr 2024 Paard Den Haag
wo 10 apr 2024 De Oosterpoort Groningen
do 11 apr 2024 Effenaar Eindhoven
vr 12 apr 2024 DRU Industriepark Ulft
za 13 apr 2024 De Lantaarn Hellendoorn
zo 14 apr 2024 Melkweg Amsterdam

Kijk hier voor ticketinfo

Steve Hackett op album Edward Reekers

Gitaristen Steve Hackett en Harry Sacksioni zijn te horen op het nieuwe conceptalbum The Liberty Project van Edward Reekers (ex-Kayak, Ayreon, Symfo Classics) met maar liefst 17 tracks. Van heavy metal, rock en blues tot klassiek en gevoelige ballads: dit unieke, meer dan 80 minuten lange, muziekproject heeft het allemaal! Bovendien heeft Edward nog meer gastmuzikanten weten te strikken voor zijn droomproject.
Steve Hackett is te horen op track 10, The Clash of Belief (6:34).

Albumpresentatie

edward reekers guitarpoll

Gibson Mod Collection EU

Vanwege het succes van de "Gibson Mod Collection" in de VS is de lancering van de Mod Collection in de EU en de UK aangekondigd, de unieke gitaren zijn vanaf nu in heel Europa te koop.
De Gibson Mod Collection is een lijn van unieke gitaren die zijn aangepast door Gibson's eigen gitaarbouwers. De gitaren in de Mod Collection zijn gemaakt van kwalitatief goede houtsoorten met afwijkende kleuren, hebben unieke hardware en zijn vaak geïnspireerd op beroemde gitaristen.
De Gibson MOD-collectie bevat een aantal zeldzame, eenmalige modellen met modificaties variërend van "minimaal tot maximaal".
Van deze gitaren verschijnen elke woensdag nieuwe modellen op de website.

gibson mod collection europa guitarpoll

logo gibson guitarpoll

Houtsoorten gitaar

Er zijn veel verschillende houtsoorten die worden gebruikt voor elektrische en akoestische gitaren, elk met zijn eigen unieke klank en gevoel.
Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en uiterlijk. Je kunt een gitaar uitkiezen omdat je de houtsoort mooi vindt, maar het gebruikte hout is ook van invloed op de uiteindelijke klank. Als je op zoek bent naar een specifiek geluid is het dus belangrijk om op de houtsoort te letten.
Bij een akoestische gitaar is het hout vaak nog te zien, omdat het wordt afgewerkt met een transparante laklaag. Veel elektrische gitaren worden afgewerkt met een kleurlak, waardoor het hout niet meer zichtbaar is, maar het is nog steeds van invloed op de klank van het instrument.
Enkele van de meest gebruikte houtsoorten zijn:

Esdoorn

Esdoorn (Maple) is een hardhout dat bekend staat om zijn heldere klank en scherp geluid, het heeft een open nerf die erg fraai oogt onder een strakke transparante laklaag, de klank is gebalanceerd.
Esdoorn is een houtsoort die afkomstig is uit Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is een hardhout met een witte of lichtbruine kleur. Esdoorn is sterk en duurzaam en wordt behalve voor muziekinstrumenten ook vaak gebruikt voor meubels, vloeren en sportartikelen.
Esdoorn wordt vaak gebruikt voor de bovenkant van de body en voor de hals van elektrische gitaren, zoals bij de Les Paul modellen van Gibson.

esdoorn guitarpoll
Flame esdoorn (top body)
Flame esdoorn hals guitarpoll
Flame esdoorn hals

Mahonie

Mahonie (Mahogany) is een hardhout dat bekend staat om zijn rijke en volle klank.
Door de hogere dichtheid van mahonie geeft deze houtsoort een heldere klank met veel sustain.
Mahonie hout komt over het algemeen uit Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Mexico. Het is een veelgebruikte houtsoort bij Gibson, onder andere voor de Les Pauls.
Mahonie wordt bij de akoestische gitaar veel gebruikt voor de hals. Ook het achter- en zijblad wordt vaak van deze houtsoort gemaakt. Dit materiaal is iets minder stug en wat lichter dan esdoorn.
Het is een harde en zeer sterke houtsoort, waardoor hij behalve voor de body ook uitermate geschikt is voor de hals van een elektrische gitaar zoals bij de Fender Telecaster..

mahonie guitarpoll
Afrikaans mahonie
Mahonie neck headstock guitarpoll
Mahonie neck/headstock

Sparren

Sparren (Spruce) is een zachte lichtgewicht houtsoort met een fijne nerf structuur, wat resulteert in een helder, rond en resonant geluid. Sparren wordt vaak gebruikt voor het bovenblad van gitaren, omdat het een goede balans biedt tussen volume, helderheid en warmte. Het wordt ook gebruikt voor de zijkanten en de achterkant van akoestische gitaren.
Sparren is een populaire keuze voor het maken van akoestische gitaren, omdat het een goed geluid produceert. Het wordt ook gebruikt voor het maken van sommige elektrische gitaren, maar is minder gebruikelijk dan andere houtsoorten, zoals esdoorn of mahonie.
Sparrenhout kan uit Canada, Amerika en Europa komen. De beste houtsoort heeft een regelmatige houtnerf, hoe fijner de nerf hoe mooier de klank, daarom komt het beste sparrenhout uit koudere streken, waar de spar langzaam groeit en daardoor dunnere jaarringen heeft.

Europees sparren guitarpoll
Europees sparren
sparrenbos guitarpoll
sparrenbos

Ebbenhout

Ebbenhout (Ebony) is afkomstig van een aantal verschillende soorten bomen, maar de meest voorkomende is de Afrikaanse ebbenboom (Diospyros ebenum).
Ebbenhout is een zeer compact hout met een hoge dichtheid. Dit maakt het zwaar en duurzaam, het zorgt er ook voor dat het geluid van een gitaar beter doorkomt.
Ebbenhout wordt vaak gebruikt voor het maken van de hals, toets en brug van de gitaar. Het kan ook worden gebruikt voor het maken van het bovenblad, maar dit is minder gebruikelijk omdat het erg duur is. Ebbenhout geeft een gitaar een donker, warm geluid.
Ebben is een duurzame houtsoort die moeilijk te vinden is. Het is ook een relatief dure houtsoort, wat het een populaire keuze maakt voor het maken van high-end gitaren.
Vooral op de Gibson Custom gitaren vind je vaak een ebbenhouten toets.

Ebbenhout Macassar fineer guitarpoll
Ebbenhout Macassar fineer
ebbenhouten toets guitarpoll
ebbenhouten toets op esdoorn hals

Palissander

Palissander (Rosewood) is een hardhout dat bekend staat om zijn elegante en verfijnde klank. Het wordt vaak gebruikt voor de toets (fretboard) en de brug van gitaren.
Deze edele houtsoort komt oorspronkelijk uit Brazilië en wordt ook wel Rio palissander genoemd. Het is een tropische houtsoort waar niet heel makkelijk aan te komen is. Er zijn meerdere soorten die worden erkend als palissander, maar lang niet alle soorten leveren bruikbaar hout.

palissander toets guitarpoll
Palissander toets
Santos palissander guitarpoll
Santos palissander

Elzenhout

Elzenhout (Alder) is een lichtgewicht hout met een fijne nerf en een glad oppervlak. Het is een populaire keuze voor gitaren omdat het goed resoneert en een heldere, levendige klank heeft. Elzenhout wordt vaak gebruikt voor de bovenkant van akoestische gitaren, maar het kan ook voor de body van vooral elektrische gitaren worden gebruikt.
Er zijn verschillende soorten elzenhout die geschikt zijn voor gitaren. De meest voorkomende soort is wit elzenhout, dat afkomstig is uit Europa en Noord-Amerika. Wit elzenhout is een zacht hout met een lichte kleur.
Een andere populaire soort elzenhout voor gitaren is rood elzenhout, dat afkomstig is uit Noord-Amerika. Rood elzenhout is een harder hout dan wit elzenhout en heeft een donkere kleur. Het resoneert goed en heeft een warme, volle klank.
Elzenhout is een goedkope houtsoort en het is makkelijk te bewerken. Het is een duurzame houtsoort en het is een goede keuze voor gitaren die lang mee moeten gaan.

Elzenhout voor body) guitarpoll
Elzenhout (voor body)
elzen body jazzmaster guitarpoll
Elzen body Jazzmaster

Populier

Populierhout (Poplar) is een lichtgewicht houtsoort met een fijne nerf en een glad oppervlak. Deze houtsoort is licht van gewicht en geeft een mooi, helder geluid.
Squier, het merk van Fender dat betaalbare elektrische gitaren produceert en andere goedkopere merken, maken voor de body van elektrische gitaartypes veelvuldig gebruik van populierhout.

Gele populier guitarpoll
Gele populier
Populieren guitarpoll
Populieren

Es

Es (Ash) is een houtsoort die vaak wordt gebruikt voor gitaren. Het is een hardhout met een mooie, gelijkmatige textuur. Es heeft een warm, helder geluid dat goed past bij veel verschillende muziekstijlen.
Es is een relatief duur hout, maar het is ook een zeer duurzame houtsoort. Een gitaar gemaakt van es kan je vele jaren plezier geven.
De duurdere Fender gitaren worden vaak gemaakt van es zoals de Stratocaster, Telecaster, Precision Bassen en de Jazz Bass.

Essen gitaarbody Stratocaster guitarpoll
Essen gitaarbody Stratocaster
Es (whithe Ash) guitarpoll
Es (whithe Ash)

De keuze van het hout voor een gitaar is een persoonlijke keuze. Er is geen goed of fout antwoord, en het beste hout voor jou zal afhangen van je eigen persoonlijke voorkeuren en speelstijl.

Bouw van een PRS gitaarbody

De video neemt je mee op een diepe duik in geselecteerde processen rond de PRS-fabriek. We verkennen het PRS-bodybuildproces, waarbij het team onbewerkt hout verandert in gevormde PRS-gitaarbody's.
Dit proces wordt verteld door Body Team Lead Bill Hawthorne. Geniet van een uitzicht "Vanaf de fabrieksvloer" terwijl het carrosseriebouwteam S2- en Core PRS-instrumenten maakt.

John Mayer Solo in 2024

Op 21 maart 2024 keert John Mayer terug naar de Ziggo Dome als onderdeel van zijn 'Solo' tour! De Amerikaanse singer-songwriter Madison Cunningham is de special guest die avond.
Voor zijn nieuwe tour gaat de veelgeprezen singer-songwriter terug naar de basis: leunend op zijn akoestische gitaarwerk met speciale uitvoeringen op piano en elektrische gitaar. Tijdens de tour brengt hij zowel nieuw materiaal als oud materiaal in een nieuw jasje. Bekend om een moeiteloze mix van verbluffend gitaarspel, soulvolle stem en onberispelijke songwriting-vaardigheden, heeft Mayer de hitlijsten verlicht met talloze enorme hits, zoals 'New Light', 'Gravity', 'Love on the Weekend' en ‘Last Train Home’.
John Mayer geeft in maart 2024 een extra concert in Amsterdam. Dat heeft concertorganisator MOJO onlangs bekendgemaakt. De 45-jarige Amerikaan geeft het extra concert op 22 maart in de Ziggo Dome.
Beide shows zijn onderdeel van zijn Solo Tour. Mayer begon eerder deze maand aan de tournee met een reeks Amerikaanse shows. Tijdens de deze tour speelt Mayer zowel oude als nieuwe nummers op akoestische gitaar, elektrische gitaar en piano.

Elastiek of snaar

Gitarist Bernth verwisselt zijn snaren voor elastiek, hoe klinkt dat?
Bernth is een Oostenrijkse gitarist, componist, sessiemuzikant en YouTuber. Hij speelde gitaarsolo's op 3 platina-albums en ontving 2 gouden onderscheidingen voor zijn soundtrackwerk. Voordat hij zijn professionele muziekcarrière begon, studeerde hij cum laude af aan het Vienna Music Institute.

Jeff Beck overleden

Jeff Beck, de gevierde gitarist die bij de Yardbirds speelde en de Jeff Beck Group leidde, is op 78-jarige leeftijd overleden.
Beck stierf dinsdag 10 januari 2023 nadat hij plotseling hersenvliesontsteking had opgelopen.
Vaak beschreven als een van de grootste gitaristen aller tijden stond Beck, wiens vingers en duimen waren verzekerd voor £ 7 miljoen, bekend als een fervent innovator. Hij pionierde in de jazzrock, experimenteerde met fuzz- en distortion-effecten en maakte in de loop van zijn carrière de weg vrij voor zwaardere subgenres als psychrock en heavy metal. Hij was achtvoudig Grammy-winnaar, ontving de Ivor Novello voor uitstekende bijdrage aan de Britse muziek en werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, zowel als soloartiest als als lid van de Yardbirds.

Gitaarrecensie van de $ 50.000 Gibson Greeny

De Collector's "Greeny" 1959 Les Paul Standard bekeken door de Trogly's Guitar Show.
Gibson beschrijft de gitaar als een "exacte replica" van een van de meest iconische Les Pauls uit de muziekgeschiedemis. Greeny, nu eigendom van Kirk Hammett, was ooit eigendom van Peter Green en vervolgens Gary Moore.
Volgens Gibson was Hammett zeer betrokken bij het prototypingproces om ervoor te zorgen dat elk detail overeen komt met het origineel.

greeny guitarpoll

Gibson Pickup Shop

Het is niet overdreven om te zeggen dat Gibsons gitaarinnovaties uit het midden van de 20e eeuw hebben bijgedragen aan het geluid van de hedendaagse muziek.
De Gibson Pickup Shop opent zijn deuren met historische, originele en moderne collecties, de verkoop van vintage-minded pickups die voorheen exclusief waren voor Gibson Custom Shop gitaren.
Als je ooit een bepaalde set pickups van Gibson voor je gitaar wilde gebruiken dan kan dat nu met de lancering van de Gibson Pickup Shop.
Door 40 originele ontwerpen te verzamelen in drie grote collecties; Historisch, Origineel en Modern, worden de pickups geassembleerd met premium materialen en met behulp van beproefde methoden in de Gibson Pickup Shop in Nashville, Tennessee.
De collectie biedt een breed scala aan P-90's, Humbuckers, Mini-Humbuckers en T-Types die te vinden zijn in Gibson's gitaarcollectie. De Historic Collection is heel spannend voor vintage fans; dit zijn de met de hand geassembleerde pickups die voorheen exclusief waren voor Gibson Custom Shop-gitaren.

gibson pickup shop guitarpoll

logo gibson guitarpoll

Ikea gitaar

De belgische YouTuber en hobby-houtbewerker opererend onder de naam Tchiks Guitars grapte tegen mijn vrouw dat hij misschien een gitaar ging maken van het oude bed van zijn dochter; toen werd die grap natuurlijk realiteit.
De gitaar bestaat volledig uit Ikea's Stuva-wieg, Henriksdal-stoel en Lack-plank, terwijl de toets allemaal is gemaakt van de Måler's fotolijst en verschillende andere stukjes hardware van de Aptilig-snijplank, de Lilangen-deurkruk en de Kallax-kastknop.
Het is bijzonder indrukwekkend en je vraagt ​​​​je af wanneer Ikea haar eigen DIY-gitaarkit gaat uitrollen. Het is duidelijk dat de materialen die ze bij de hand hebben werken voor de bouw van een ultieme gitaar.

This Semi-Hollow Electric Guitar Is Made Entirely Out of IKEA Furniture,  Here's What It Sounds Like | Music News @ Ultimate-Guitar.Com

logo tchiks guitars guitarpoll

Verso, extreem modern gitaarontwerp

verso ontwerp guitarpoll

Gitaarbouwer Robin Stummvoll is sinds zijn zesde jaar geobsedeerd door de elektrische gitaar, zijn eerste gitaar bouwde hij op 15-jarige leeftijd.
De instrumenten zijn gebouwd met een mix van moderne technologie zoals een CNC-freesmachine en ouderwets handwerk. De pickups worden gewikkeld op een unieke, op maat gemaakte opwindmachine met automatische scatter-opwindprogramma's.
Al het schuren, alle fretbewerkingen, afwerking, metaalbuigen en opzetten gebeurt met de hand in zijn werkplaats.
Het opzetten van een gitaar klinkt als een eenvoudige zaak, maar vereist kennis en ervaring tot in het kleinste detail. Hij gebruikt een eenvoudige, niet-verstelbare brugconstructie (zoals de brug van een akoestische gitaar), die op de juiste hoogte moet worden gevijld.
De verbinding van massief messing van snaar naar body resulteert in een prachtige basweergave.
Kenmerkend voor de de Verso gitaar zijn de magnetische pickups die vanzelf blijven zitten op het plaatmetalen body-oppervlak op de plek waar je ze wilt hebben.

Zie ook Verso gear-page

verso-ontwerp2 guitarpoll

logo verso guitarpoll

Guitarman Electric 12

Van deze gitaar zijn maar drie exemplaren gemaakt, één voor Pete Townshend, één voor Andy Summers (gebruikt op Synchronicity Tour) en het exemplaar dat in 2017 werd aangeboden op Reverb voor €11,808.59. Gemaakt door Ken Parker en Tucker Barrett toen Ken een winkel had op 48th Street in New York.

Guitarman Custom Electric 12-string (Reverb) guitarpoll
Guitarman Custom Electric 12-string (Reverb)
Guitarman Custom Electric 12 Andy Summers guitarpoll
Guitarman Custom Electric 12 Andy Summers

Gibson Theodore

De voormalige president van Gibson, Theodore 'Ted' McCarty, hielp in de jaren vijftig/begin jaren zestig, bij de ontwikkeling van enkele van de meest iconische elektrische gitaren ooit waaronder de Les Paul™-, ES-335-, Flying V™-, Explorer™-, SG™- en Firebird™-modellen . Hij genoot van het schetsen van nieuwe instrumentideeën tijdens vergaderingen. In 1957 wilde hij de elektrische gitaarontwerpen van Gibson aanzienlijk moderniseren.
Op 18 maart 1957 detailleerde en ondertekende Ted een tekening voor een nieuw solidbody-instrument dat nooit werd geproduceerd, tot nu toe!
Gibson Custom Shop presenteert de "Theodore", geïnspireerd op de originele tekening en notities van Ted McCarty. De unieke kenmerken zijn onder meer een elzenhouten body, kromzwaard kop, dubbele Florentijnse cutaways en een walnoot middenstrip. De uitgebalanceerde lichtgewicht constructie is uiterst comfortabel en de krachtige P-90 pickups produceren een moeiteloze sustain met een rijke diversiteit aan tonen.
Deze speciale Archive Collection-run is beperkt tot slechts 318 instrumenten die in drie kleuren worden aangeboden: Natural, Cherry en Ebony. Elk bevat een bruin/roze gitaarkoffer in historische stijl, een eersteklas leren band, een afdruk van de origineel ondertekende tekening, een pagina-afdruk van een catalogus in 1957-stijl en een luxe boekje met certificaat van echtheid.

Gibson 2022 Theodore Natural
Gibson 2022 Theodore Natural

12-String Telecaster voor € 98 ….

Niet te geloven, op internet gekocht bij gerenommeerde online muziekwinkel, een 12-snarige Telecaster gitaar.
Je koopt de gitaar als doe-het-zelf elektrische gitaarpakket.
Als je een schroevendraaier en soldeerbout kunt vasthouden knutsel je de gitaar binnen notime in elkaar.
Voor een goede conservering geef je de gitaar 4 spuitlak- en schuurbeurten met mat transparante lak.
Het resultaat is een fijne 12-snarige gitaar met een goede bespeelbaarheid en heldere klank.
Klik hier voor meer info.

Functies/Componenten

  • Geschroefde hals
  • Lindehouten body
  • Esdoornen hals
  • Esdoornen toets
  • Gegoten chromen stemmechaniek
  • Schaal 648mm, 22 Frets
  • 1 Volume, 1 Tone, 3-wegs schakelaar
  • S-S elementen
  • TL-stijl Brug
  • Chromen hardware
  • 3-Laags zwarte slagplaat

12str telecaster uc guitarpoll12str telecaster spuiten guitarpoll12str telecaster hals guitarpoll12str telecaster 05 guitarpoll

12str telecaster guitarpoll

Hennep houten gitaar

Het in Canada gevestigde gitaarmerk JOI Guitars heeft een stap gezet in de richting van het promoten van gebruik van duurzaam klankhout in de productie van haar baanbrekende akoestische gitaar van hennephout.
Het nieuwe model onderging een uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingsfase voordat die werd gemaakt, waarbij hennep uiteindelijk werd gebruikt voor het lichaam, de nek en de kop.
Omdat hennep de neiging heeft om gemakkelijk te versplinteren wanneer het in dunne stukjes wordt gesneden, werd het bedrijf gedwongen om zijn productiemethoden te innoveren en nieuwe manieren te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat het hout kon worden gebruikt voor gitaarbouw.
Een van die innovaties die door gitaarbouwer Reuben Forsland werd overgenomen, was het integreren van koolstofvezel en een Kevlar-honingraatmateriaal in de gebieden die verstevigd moesten worden, en het testen van nieuwe buig- en schuurprocessen om een ​​structureel robuuste basis te creëren.

joi hennep gitaar guitarpoll

Concertfragment Led Zeppelin uit 1972

Concertfragment Led Zeppelin uit 1972

Lloyd Godman is twintig jaar oud als hij in 1972 het Led Zeppelin-concert in Auckland bezoekt.
Hij weet een stuk concert vast te leggen op film, maar ontwikkelt de film vervolgens niet.
Zo'n vijftig jaar later komt hij de film tegen als hij zijn schuur opruimt. Hij laat de film digitaliseren, zonder enige kennis van de inhoud. Het beeld stelt alles behalve teleur.

Beste gitaarsolo volgens Guitarworld

Bohemian Rhapsody – Queen - Gitarist: Brian May (1975)

Het is niet verwonderlijk dat Bohemian Rhapsody het bekendste nummer van Queen is, en de korte solo van negen maten is een kort en lief muzikaal intermezzo dat de verzen overbrugt en leidt naar wat bekend staat als de ‘opera-sectie’. Alleen al die twee woorden zouden je moeten waarschuwen dat dit nummer niet zou moeten werken. Er is geen refrein.
Afgezien van twee verzen is er geen herhaling. En er is een opera-sectie! Maar het werkt natuurlijk wel, en Brian May's solo is de perfecte melodieuze break. Zijn frasering is los en natuurlijk, beweegt over de backbeat in plaats van vast te houden aan een strak getimed raster.
De snelste licks zijn expressieve uitbarstingen, in plaats van repetitieve noedels. En Brian's gearticuleerde pre-bend- en vibrato-techniek demonstreert zijn prachtige aanraking. Op de een of andere manier, binnen de grenzen van de complexe structuur van Bohemian Rhapsody, werkt deze solo gewoon.

Lees hier het artikel op Guitarworld.

Kashmir by Marcin

Verbluffende percussieve fingerstyle uitvoering van de Led Zeppelin-klassieker Kashmir van de Poolse gitarist Marcin Patrzalek.
Patrzalek, simpelweg Marcin heet, heeft een lange geschiedenis met het plaatsen van virtuoze akoestische gitaaroptredens op zijn Instagram-pagina en heeft nu de aandacht getrokken van de rockelite na het delen van een waanzinnige akoestische vertolking van de Led Zep-track Kashmir.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marcin (@marcin.music)

D’Angelico nieuws

D'Angelico komt een nieuwe look voor zijn Premier LS akoestische gitaarserie, de reeks heeft een beginnersprijs, maar is gemaakt met de kenmerkende flair van het New Yorkse bedrijf.
De Premier LS-serie verwelkomt vijf Aged Mahogany gitaren; e Tammany, Gramercy, Bowery, Fulton en Lexington. Allemaal uitgerust met D'Angelico's MG-30 pickup- en voorversterkersysteem met een ingebouwde tuner en bediening voor volume en toon.
De gitaren zijn voorzien van gelamineerd mahonie aan de bovenkant, achterkant en zijkanten en slanke mahonie halzen. Onder de motorkap vind je een geschulpte versteviging met X-patroon.
De gitaren zijn in Engeland en de US voor rond de € 300 te koop.

dangelico news 2021

logo d angelico guitarpoll

Gibson komt ook met app

Gibson komt, net als Fender, met een gitaarapp.
Er is interactieve manier om gitaar te leren. Luistert naar je spel en geeft je feedback in realtime. Stapsgewijs leerprogramma. Meerdere genres.
En premium optie (betaald) is om mee te spelen met je favoriete nummers in diverse genres. Elk nummer kan worden aangepast aan je vaardigheidsniveau, zodat je altijd de optimale uitdaging krijgt bij het leren van de nummers.
Bekijk Gibson's tv-serie over gitaar, muziek en cultuur.
Uiteraard is er een optie voor het stemmen van je gitaar volgens standaard tuning en tal van alternatieve tuning-opties, inclusief chromatische tuning.

gibson app guitarpoll

logo gibson guitarpoll

Kirk Douglas Signature

Als gitarist van The Roots, de geliefde huisband van Late Night with Jimmy Fallon op NBC, heeft "Captain" Kirk Douglas een welverdiende reputatie opgebouwd als gitarist.
Gibson introduceert een Kirk Douglas-signature SG met 3 elementen en een speciaal geplaatste volumeknop voor het viooleffect.

logo gibson guitarpoll

Gibson kondigt overname van Mesa/Boogie aan

Gibson Mega Boogie guitarpoll
NASHVILLE, TN - (6 januari 2021)
Gibson kondigt de overname aan van Mesa/Boogie, een gerespecteerd en prestigieus merk op het gebied van geluid en gitaarversterking.
Mesa/Boogie, oorspronkelijk "Boutique", werd 51 jaar geleden opgericht door Randy Smith, die verantwoordelijk is voor het creëren van de baanbrekende circuits die enkele van de meest invloedrijke geluiden van onze tijd opleverden. Randy zal zich bij Gibson vervoegen als Master Designer van Mesa/Boogie. In zijn nieuwe rol zal Randy zijn passie voor buistechnologie en zijn visie voor het bouwen van handgemaakte, hoogwaardige versterkers voortzetten.

logo gibson guitarpolllogo mesa boogie guitarpoll

Fender “Tune Player Pack” gitaar-app gratis!

fender tune player pack

Krijg direct toegang tot duizenden akkoorden en toonladders, 65 drumbeats en Fender's Pro Tuner - voor niets!

Als je op zoek bent naar een handige gitaar-app om je te helpen met je gitaarspel, dan is Fender's Tune Player Pack momenteel gratis op zowel iOS als Android.
Functies omvatten de Pro Tuner, toegang tot duizenden akkoorden en toonladders, Metronoom en Find A Beat, die 65 drumbeats biedt om mee te spelen.

Ga naar de Apple Store of Google Play Store, klik op downloaden en registreer je bij Fender.