Elastiek of snaar

Gitarist Bernth verwisselt zijn snaren voor elastiek, hoe klinkt dat?
Bernth is een Oostenrijkse gitarist, componist, sessiemuzikant en YouTuber. Hij speelde gitaarsolo's op 3 platina-albums en ontving 2 gouden onderscheidingen voor zijn soundtrackwerk. Voordat hij zijn professionele muziekcarrière begon, studeerde hij cum laude af aan het Vienna Music Institute.

Maastricht Blues Rock Passions

Spring 2023 bij de MuziekGieterij in Maastricht.
Tijdens de Pinksterdagen (Pinksterweekend) 2023 van Vrijdag t/m Maandag, 26, 27, 28 en 29 mei zal in samenwerking met de MuziekGieterij alles in het teken staan van Spring 2023 Jo Koopman’s 70th Anniversary Spring Multi Fest. Een vierdaags muziek feest met een keur aan bands. Blues, BluesRock, Country, Americana , Puur Oranje, Rap, HipHop en Reggae.

logo blues maastricht guitarpoll

joe bonamassa guitarpoll

Joe Bonamassa

Op zondag 9 juli is Joe Bonamassa te bewonderen op Bospop.
Joe Bonamassa is met recht een van de grootste gitaarhelden van de bluesrock. Hij begon zijn carrière toen hij nog maar twaalf jaar oud was en in het voorprogramma van B.B. King mocht spelen. En hij is de passie voor zijn instrument sindsdien niet verloren. Ook buiten het podium is hij een vaandeldrager van de blues: met zijn platenlabel Keeping the Blues Alive Records, promoot en ondersteunt hij nieuwe talenten in het genre. Live staat Joe Bonamassa met een zorgvuldig samengestelde band op het podium, die je in 2023 voor de tweede maal kunt aanschouwen op Bospop!

Bridge Eindhoven Guitar Festival

BR~DGE is een initiatief van Muziekgebouw en Effenaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Brainport.
Als mediapartners zijn aan BR~DGE verbonden: Soundz en Gitarist.

 

(voorlopig) Programma:

vr 12 mei | The Jack Café
Alabaster
Gratis

vr 12 mei | Altstadt
Crooked Steps
Gratis

vr 12 mei | Café Wilhelmina
Montis, Goudsmit & Directie
Gratis

vr 12 mei | Café Wilhelmina
Ella Zirina
Gratis

vr 12 mei | Cafe ‘t Rozenknopje
William Tyler
Gratis

vr 12 mei | The Jack Café
Iron Jinn
Gratis

za 13 mei 2023 | Muziekgebouw Eindhoven
Steve Vai & Metropole Orkest o.l.v. dirigent Jukka Iisakkila
Tickets

za 13 mei | Wilhelminaplein
Cardinal Black
Gratis

za 13 mei | Wilhelminaplein
Erja Lyytinen
Gratis

za 13 mei | Wilhelminaplein
Laurence Jones
Gratis

za 13 mei | Wilhelminaplein
Leif De Leeuw Band
Gratis

za 13 mei | Wilhelminaplein
Jimmy Diamond
Gratis

za 13 mei | Café Wilhelmina
Makas
Gratis

za 13 mei | The Jack Café
Tankzilla
Gratis

za 13 mei | Wilhelminaplein
Nick Dittmeier & The Sawdusters
Gratis

za 13 mei | The Jack Café
Baklawai
Gratis

zo 14 mei 2023 | Muziekgebouw Eindhoven
Jett Rebel
Tickets

zo 14 mei | Paterskerk
Robin Scherpen
Tickets

zo 14 mei | Wilhelminaplein
Five Great Guitars
Gratis

metallica guitarpoll

Metallica naar Amsterdam met twee shows

Ter gelegenheid van hun nieuwe album "72 Seasons" heeft Metallica een grote tournee aangekondigd, die op 27 en 29 april wordt afgetrapt met concerten in de Arena.
Metallica geeft in elke stad twee shows met verschillende setlists en supportacts. Fans kunnen een kaart kopen voor 2 dagen om beide concerten mee te maken.
De dubbeltickets gaan vrijdag 2 december in de verkoop. Op vrijdag 20 januari kunnen de fans die Metallica toch liever één keer willen zien optreden een dagkaart kopen.

Gibson Pickup Shop

Het is niet overdreven om te zeggen dat Gibsons gitaarinnovaties uit het midden van de 20e eeuw hebben bijgedragen aan het geluid van de hedendaagse muziek.
De Gibson Pickup Shop opent zijn deuren met historische, originele en moderne collecties, de verkoop van vintage-minded pickups die voorheen exclusief waren voor Gibson Custom Shop gitaren.
Als je ooit een bepaalde set pickups van Gibson voor je gitaar wilde gebruiken dan kan dat nu met de lancering van de Gibson Pickup Shop.
Door 40 originele ontwerpen te verzamelen in drie grote collecties; Historisch, Origineel en Modern, worden de pickups geassembleerd met premium materialen en met behulp van beproefde methoden in de Gibson Pickup Shop in Nashville, Tennessee.
De collectie biedt een breed scala aan P-90's, Humbuckers, Mini-Humbuckers en T-Types die te vinden zijn in Gibson's gitaarcollectie. De Historic Collection is heel spannend voor vintage fans; dit zijn de met de hand geassembleerde pickups die voorheen exclusief waren voor Gibson Custom Shop-gitaren.

gibson pickup shop guitarpoll

logo gibson guitarpoll

satriani agenda guitarpoll

Joe Satriani (USA) Earth Tour

Gitaar virtuoos Joe Satriani keert terug naar Nederland met zijn gloednieuwe Earth Tour. De tour staat in het teken van zijn nieuwste album dat uitkwam in april 2020, maar alle klassiekers en favorieten als 'Surfing With The Alien', 'Cherry Blossoms', 'Always with Me, Always with You' en 'Flying In A Blue Dream' komen natuurlijk ook voorbij.

Donderdag 13 april 2023 in Muziekcentrum Enschede.
Vrijdag 14 april 2023 in de Melkweg.
Zaterdag 15 april 2023 in Theater Heerlen - Limburgzaal.

Ikea gitaar

De belgische YouTuber en hobby-houtbewerker opererend onder de naam Tchiks Guitars grapte tegen mijn vrouw dat hij misschien een gitaar ging maken van het oude bed van zijn dochter; toen werd die grap natuurlijk realiteit.
De gitaar bestaat volledig uit Ikea's Stuva-wieg, Henriksdal-stoel en Lack-plank, terwijl de toets allemaal is gemaakt van de Måler's fotolijst en verschillende andere stukjes hardware van de Aptilig-snijplank, de Lilangen-deurkruk en de Kallax-kastknop.
Het is bijzonder indrukwekkend en je vraagt ​​​​je af wanneer Ikea haar eigen DIY-gitaarkit gaat uitrollen. Het is duidelijk dat de materialen die ze bij de hand hebben werken voor de bouw van een ultieme gitaar.

This Semi-Hollow Electric Guitar Is Made Entirely Out of IKEA Furniture, Here's What It Sounds Like | Music News @ Ultimate-Guitar.Com

logo tchiks guitars guitarpoll

Verso, extreem modern gitaarontwerp

verso ontwerp guitarpoll

Gitaarbouwer Robin Stummvoll is sinds zijn zesde jaar geobsedeerd door de elektrische gitaar, zijn eerste gitaar bouwde hij op 15-jarige leeftijd.
De instrumenten zijn gebouwd met een mix van moderne technologie zoals een CNC-freesmachine en ouderwets handwerk. De pickups worden gewikkeld op een unieke, op maat gemaakte opwindmachine met automatische scatter-opwindprogramma's.
Al het schuren, alle fretbewerkingen, afwerking, metaalbuigen en opzetten gebeurt met de hand in zijn werkplaats.
Het opzetten van een gitaar klinkt als een eenvoudige zaak, maar vereist kennis en ervaring tot in het kleinste detail. Hij gebruikt een eenvoudige, niet-verstelbare brugconstructie (zoals de brug van een akoestische gitaar), die op de juiste hoogte moet worden gevijld.
De verbinding van massief messing van snaar naar body resulteert in een prachtige basweergave.
Kenmerkend voor de de Verso gitaar zijn de magnetische pickups die vanzelf blijven zitten op het plaatmetalen body-oppervlak op de plek waar je ze wilt hebben.

Zie ook Verso gear-page

verso-ontwerp2 guitarpoll

logo verso guitarpoll

Guitarman Electric 12

Van deze gitaar zijn maar drie exemplaren gemaakt, één voor Pete Townshend, één voor Andy Summers (gebruikt op Synchronicity Tour) en het exemplaar dat in 2017 werd aangeboden op Reverb voor €11,808.59. Gemaakt door Ken Parker en Tucker Barrett toen Ken een winkel had op 48th Street in New York.

Guitarman Custom Electric 12-string (Reverb) guitarpoll
Guitarman Custom Electric 12-string (Reverb)
Guitarman Custom Electric 12 Andy Summers guitarpoll
Guitarman Custom Electric 12 Andy Summers

Gibson Theodore

De voormalige president van Gibson, Theodore 'Ted' McCarty, hielp in de jaren vijftig/begin jaren zestig, bij de ontwikkeling van enkele van de meest iconische elektrische gitaren ooit waaronder de Les Paul™-, ES-335-, Flying V™-, Explorer™-, SG™- en Firebird™-modellen . Hij genoot van het schetsen van nieuwe instrumentideeën tijdens vergaderingen. In 1957 wilde hij de elektrische gitaarontwerpen van Gibson aanzienlijk moderniseren.
Op 18 maart 1957 detailleerde en ondertekende Ted een tekening voor een nieuw solidbody-instrument dat nooit werd geproduceerd, tot nu toe!
Gibson Custom Shop presenteert de "Theodore", geïnspireerd op de originele tekening en notities van Ted McCarty. De unieke kenmerken zijn onder meer een elzenhouten body, kromzwaard kop, dubbele Florentijnse cutaways en een walnoot middenstrip. De uitgebalanceerde lichtgewicht constructie is uiterst comfortabel en de krachtige P-90 pickups produceren een moeiteloze sustain met een rijke diversiteit aan tonen.
Deze speciale Archive Collection-run is beperkt tot slechts 318 instrumenten die in drie kleuren worden aangeboden: Natural, Cherry en Ebony. Elk bevat een bruin/roze gitaarkoffer in historische stijl, een eersteklas leren band, een afdruk van de origineel ondertekende tekening, een pagina-afdruk van een catalogus in 1957-stijl en een luxe boekje met certificaat van echtheid.

Gibson 2022 Theodore Natural
Gibson 2022 Theodore Natural

12-String Telecaster voor € 98 ….

Niet te geloven, op internet gekocht bij gerenommeerde online muziekwinkel, een 12-snarige Telecaster gitaar.
Je koopt de gitaar als doe-het-zelf elektrische gitaarpakket.
Als je een schroevendraaier en soldeerbout kunt vasthouden knutsel je de gitaar binnen notime in elkaar.
Voor een goede conservering geef je de gitaar 4 spuitlak- en schuurbeurten met mat transparante lak.
Het resultaat is een fijne 12-snarige gitaar met een goede bespeelbaarheid en heldere klank.
Klik hier voor meer info.

Functies/Componenten

 • Geschroefde hals
 • Lindehouten body
 • Esdoornen hals
 • Esdoornen toets
 • Gegoten chromen stemmechaniek
 • Schaal 648mm, 22 Frets
 • 1 Volume, 1 Tone, 3-wegs schakelaar
 • S-S elementen
 • TL-stijl Brug
 • Chromen hardware
 • 3-Laags zwarte slagplaat

12str telecaster uc guitarpoll12str telecaster spuiten guitarpoll12str telecaster hals guitarpoll12str telecaster 05 guitarpoll

12str telecaster guitarpoll

Hennep houten gitaar

Het in Canada gevestigde gitaarmerk JOI Guitars heeft een stap gezet in de richting van het promoten van gebruik van duurzaam klankhout in de productie van haar baanbrekende akoestische gitaar van hennephout.
Het nieuwe model onderging een uitgebreide onderzoeks- en ontwikkelingsfase voordat die werd gemaakt, waarbij hennep uiteindelijk werd gebruikt voor het lichaam, de nek en de kop.
Omdat hennep de neiging heeft om gemakkelijk te versplinteren wanneer het in dunne stukjes wordt gesneden, werd het bedrijf gedwongen om zijn productiemethoden te innoveren en nieuwe manieren te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat het hout kon worden gebruikt voor gitaarbouw.
Een van die innovaties die door gitaarbouwer Reuben Forsland werd overgenomen, was het integreren van koolstofvezel en een Kevlar-honingraatmateriaal in de gebieden die verstevigd moesten worden, en het testen van nieuwe buig- en schuurprocessen om een ​​structureel robuuste basis te creëren.

joi hennep gitaar guitarpoll

tommy emmanuel guitarpoll

Tommy Emmanuel naar Nederland

Fingerpicking Heaven
Een betere akoestische gitarist dan Tommy Emmanuel kom je niet snel tegen op deze planeet.
Met zijn unieke fingerpicking style en zijn innovatieve mix van jazz, blues, country en klassieke/Spaanse invloeden heeft hij een grote schare fans opgebouwd en speelt hij wereldwijd jaarlijks honderden shows voor uitverkochte zalen.
In april 2023 komt het Australische gitaarfenomeen voor een aantal shows naar Nederland, zie hier zijn agenda.

De gitaarvirtuoos begon al op zijn vierde met gitaarspelen en liet zich inspireren door Chet Atkins en Hank Marvin. Na talloze bands te hebben versleten tourt Emmanuel sinds de jaren negentig solo over de wereld – zonder setlist, want hij kan toch alles spelen wat hij wil. Ook de sterren staan voor hem in de rij: zo speelde Emmanuel samen met o.a. Jason Isbell, Mark Knopfler en Rodney Crowell Afgelopen jaar bracht Emmanuel 'The Best Of Tommy Emmanuel' uit; een verzamelplaat met zijn beste werk zoals Angelina en Lewis & Clark die hij ongetwijfeld vanavond ter gehore zal brengen.

Concertfragment Led Zeppelin uit 1972

Concertfragment Led Zeppelin uit 1972

Lloyd Godman is twintig jaar oud als hij in 1972 het Led Zeppelin-concert in Auckland bezoekt.
Hij weet een stuk concert vast te leggen op film, maar ontwikkelt de film vervolgens niet.
Zo'n vijftig jaar later komt hij de film tegen als hij zijn schuur opruimt. Hij laat de film digitaliseren, zonder enige kennis van de inhoud. Het beeld stelt alles behalve teleur.

Beste gitaarsolo volgens Guitarworld

Bohemian Rhapsody – Queen - Gitarist: Brian May (1975)

Het is niet verwonderlijk dat Bohemian Rhapsody het bekendste nummer van Queen is, en de korte solo van negen maten is een kort en lief muzikaal intermezzo dat de verzen overbrugt en leidt naar wat bekend staat als de ‘opera-sectie’. Alleen al die twee woorden zouden je moeten waarschuwen dat dit nummer niet zou moeten werken. Er is geen refrein.
Afgezien van twee verzen is er geen herhaling. En er is een opera-sectie! Maar het werkt natuurlijk wel, en Brian May's solo is de perfecte melodieuze break. Zijn frasering is los en natuurlijk, beweegt over de backbeat in plaats van vast te houden aan een strak getimed raster.
De snelste licks zijn expressieve uitbarstingen, in plaats van repetitieve noedels. En Brian's gearticuleerde pre-bend- en vibrato-techniek demonstreert zijn prachtige aanraking. Op de een of andere manier, binnen de grenzen van de complexe structuur van Bohemian Rhapsody, werkt deze solo gewoon.

Lees hier het artikel op Guitarworld.

Kashmir by Marcin

Verbluffende percussieve fingerstyle uitvoering van de Led Zeppelin-klassieker Kashmir van de Poolse gitarist Marcin Patrzalek.
Patrzalek, simpelweg Marcin heet, heeft een lange geschiedenis met het plaatsen van virtuoze akoestische gitaaroptredens op zijn Instagram-pagina en heeft nu de aandacht getrokken van de rockelite na het delen van een waanzinnige akoestische vertolking van de Led Zep-track Kashmir.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marcin (@marcin.music)

D’Angelico nieuws

D'Angelico komt een nieuwe look voor zijn Premier LS akoestische gitaarserie, de reeks heeft een beginnersprijs, maar is gemaakt met de kenmerkende flair van het New Yorkse bedrijf.
De Premier LS-serie verwelkomt vijf Aged Mahogany gitaren; e Tammany, Gramercy, Bowery, Fulton en Lexington. Allemaal uitgerust met D'Angelico's MG-30 pickup- en voorversterkersysteem met een ingebouwde tuner en bediening voor volume en toon.
De gitaren zijn voorzien van gelamineerd mahonie aan de bovenkant, achterkant en zijkanten en slanke mahonie halzen. Onder de motorkap vind je een geschulpte versteviging met X-patroon.
De gitaren zijn in Engeland en de US voor rond de € 300 te koop.

dangelico news 2021

logo d angelico guitarpoll

Gibson komt ook met app

Gibson komt, net als Fender, met een gitaarapp.
Er is interactieve manier om gitaar te leren. Luistert naar je spel en geeft je feedback in realtime. Stapsgewijs leerprogramma. Meerdere genres.
En premium optie (betaald) is om mee te spelen met je favoriete nummers in diverse genres. Elk nummer kan worden aangepast aan je vaardigheidsniveau, zodat je altijd de optimale uitdaging krijgt bij het leren van de nummers.
Bekijk Gibson's tv-serie over gitaar, muziek en cultuur.
Uiteraard is er een optie voor het stemmen van je gitaar volgens standaard tuning en tal van alternatieve tuning-opties, inclusief chromatische tuning.

gibson app guitarpoll

logo gibson guitarpoll

Kirk Douglas Signature

Als gitarist van The Roots, de geliefde huisband van Late Night with Jimmy Fallon op NBC, heeft "Captain" Kirk Douglas een welverdiende reputatie opgebouwd als gitarist.
Gibson introduceert een Kirk Douglas-signature SG met 3 elementen en een speciaal geplaatste volumeknop voor het viooleffect.

logo gibson guitarpoll

Gibson kondigt overname van Mesa/Boogie aan

Gibson Mega Boogie guitarpoll
NASHVILLE, TN - (6 januari 2021)
Gibson kondigt de overname aan van Mesa/Boogie, een gerespecteerd en prestigieus merk op het gebied van geluid en gitaarversterking.
Mesa/Boogie, oorspronkelijk "Boutique", werd 51 jaar geleden opgericht door Randy Smith, die verantwoordelijk is voor het creëren van de baanbrekende circuits die enkele van de meest invloedrijke geluiden van onze tijd opleverden. Randy zal zich bij Gibson vervoegen als Master Designer van Mesa/Boogie. In zijn nieuwe rol zal Randy zijn passie voor buistechnologie en zijn visie voor het bouwen van handgemaakte, hoogwaardige versterkers voortzetten.

logo gibson guitarpolllogo mesa boogie guitarpoll

Fender “Tune Player Pack” gitaar-app gratis!

fender tune player pack

Krijg direct toegang tot duizenden akkoorden en toonladders, 65 drumbeats en Fender's Pro Tuner - voor niets!

Als je op zoek bent naar een handige gitaar-app om je te helpen met je gitaarspel, dan is Fender's Tune Player Pack momenteel gratis op zowel iOS als Android.
Functies omvatten de Pro Tuner, toegang tot duizenden akkoorden en toonladders, Metronoom en Find A Beat, die 65 drumbeats biedt om mee te spelen.

Ga naar de Apple Store of Google Play Store, klik op downloaden en registreer je bij Fender.