Fender

Fender Musical Instruments Corporation is vooral bekend geworden als producent van elektrische gitaren en basgitaren. Hun bekendste instrumenten zijn de Telecaster, Stratocaster, Jazzmaster, Jaguar en de Precision Bass maar ook andere Fenderproducten waaronder de tweed- en blackface-versterkers en de Fender Rhodes (elektrische piano) hebben een toonaangevende rol gespeeld in de popmuziek.

Kenmerkend voor Fender-gitaren is het element dat wordt gebruikt om de trillingen van de snaren op te vangen. Het gaat om zogenaamde "single coil"-elementen (één rijtje met poolstaafjes per element), in tegenstelling tot dual-coil-elementen ("humbuckers"). Het voordeel van de single-coil-elementen van Fender is een helderder geluid; het nadeel is dat dit type elementen nogal eens een zoemtoon produceert. Het karakteristiek lichtste Fendergeluid is afkomstig van de Telecaster (twee elementen); de Stratocaster (drie elementen).

De overname van Fender door CBS in 1965 had grote gevolgen voor de kwaliteit van de instrumenten. Fender onderging na de overname diverse grote reorganisaties, waarbij de gespecialiseerde geluidstechnici gaandeweg vervangen werden door economische specialisten. De producten van voor de CBS-overname ("pre-CBS") gelden dan ook als waardevoller dan de producten na de overname. In 1985 kwam het bedrijf weer in handen van de staf van het bedrijf zelf en herstelde de kwaliteit zich enigszins.

Fender
USA, Mexico, Japan
Official website
Fender app

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Fender: