Eddie van Halen

Home Rock Eddie van Halen
n

Edward Lodewijk "Eddie" Van Halen was een Nederlands-Amerikaanse rockgitarist en een van de meest invloedrijke en vormende gitaristen van rock en aanverwante muziekstijlen. In oktober 2012 werd Van Halen door de lezers van Guitar World uitgeroepen tot beste gitarist aller tijden. In een lijst van de beste gitaristen van Rolling Stone staat hij op de achtste plaats. Samen met zijn broer Alex Van Halen richtte hij in 1972 de hardrockband Van Halen op.
Van Halen werd geboren in Amsterdam aan de Michelangelostraat en was een zoon van saxofonist en klarinettist Jan van Halen, die tot 1962 in de Luchtmachtkapel speelde. Zijn moeder Eugenie van Beers was een Indisch-Nederlandse van Javaanse afkomst. Ze verhuisden in 1962 naar de Amerikaanse stad Pasadena in Californië. Van Halen leerde als kind pianospelen en won diverse talentenjachten. Ook zijn oudere broer Alex studeerde piano.
Eddie gebruikte in de solo "Eruption" uit 1978 een solo-techniek genaamd tapping, waarbij zowel de linker- als de rechterhand op de gitaarhals werd gebruikt. Hoewel hij tapping populair maakte, gebruikte hij de tapping techniek niet als eerste, het werd al een eeuw gebruikt door flamencogitaristen, maar ook door virtuozen als Paganini op zowel viool als gitaar. Volgens de website MusicRadar wordt Steve Hackett algemeen beschouwd als de uitvinder van tikken met twee handen op de gitaarhals.
Behalve met zijn eigen groep deed hij ook ander werk, bijvoorbeeld de gitaarsolo in Beat It van Michael Jackson. Dit nummer werd een grote hit, omdat het door zijn solo niet alleen r&b-fans, maar ook hardrock-liefhebbers aansprak, waardoor een nieuw cross-overgenre ontstond.
Hij stierf op 6 oktober 2020 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte keelkanker.

Eddie van Halen
26 januari 1955, Amsterdam, Nederland
6 oktober 2020, Santa Monica, USA
Official website

GENRE

Rock · Pop · Hardrock

ALBUMS

VIDEO

GEAR

Frankenstrat DIY Stratocaster Floyd-Rose tremelo Gibson PAF pu guitarpoll
Frankenstrat DIY Floyd-Rose tremelo Gibson PAF pu
Music Man 1992 EVH sign guitarpoll
Music Man 1992 EVH sign