Gibson EDS-1275 Doubleneck

De Gibson EDS-1275 doubleneck is een gitaar die onlosmakelijk verbonden is met de Britse rocklegende Jimmy Page. Dit unieke instrument, met zijn kenmerkende dubbele hals, is een symbool van rockmuziek en heeft een belangrijke rol gespeeld in de carrière van Led Zeppelin.
De EDS-1275 werd in 1963 door Gibson geïntroduceerd, maar het was pas in de late jaren zestig dat de gitaar echt beroemd werd dankzij Jimmy Page. Page was op zoek naar een manier om tijdens live-optredens van Led Zeppelin naadloos te kunnen wisselen tussen een 6-snarige en 12-snarige gitaar. De doubleneck bood de perfecte oplossing.
De gitaar is te horen op diverse bekende Led Zeppelin nummers, waaronder "Stairway to Heaven", "The Song Remains the Same", "Kashmir" en "When the Levee Breaks". De gitaar droeg bij aan de epische sfeer van hun live-optredens.
De EDS-1275 heeft een mahoniehouten body, een ebbenhouten toets en twee halzen: een 6-snarige hals met een scale length van 24,75 inch en een 12-snarige hals met een scale length van 25,5 inch.
Wel een zak geld meenemen, de prijs van de nieuwe 2024 limited edition (50 stuks) gitaren ligt rond de $50.000.
De Gibson EDS-1275 is vanwege zijn iconische status een geliefd verzamelobject geworden, originele exemplaren uit de jaren zestig zijn zeldzaam en kunnen honderdduizenden dollars opleveren.

jimmy page Gibson double-neck guitarpoll