George Harrison

Home Rock George Harrison
n

George Harrison verwierf bekendheid als de leadgitarist van de Beatles, een van de belangrijkste en meest invloedrijke bands uit de geschiedenis van rockmuziek. Harrison was de jongste van de 'Fab Four' en stond bekend als 'de stille Beatle'. Later behaalde hij succes als songwriter en performer.
Hij was de jongste van vier kinderen uit een arbeidersgezin. Zijn vader was stewart bij de koopvaardij voordat hij buschauffeur werd, en zijn moeder werkte in een kruidenierswinkel.
Harrison begon gitaar te spelen op de middelbare school waar hij Paul McCartney ontmoette die hem uitnodigde om lid te worden van de Quarrymen, de rockband die hij en John Lennon hadden gevormd. De groep onderging verschillende naams- en line-up-veranderingen voordat ze the Beatles werden en zich vestigde, Harrison als leadgitarist, John Lennon als zanger en slaggitarist, McCartney als zanger en bassist en Ringo Starr als drummer.
Hoewel Lennon en McCartney de meeste nummers schreven en zongen in de Beatles, droeg Harrison ook originele werken bij, te beginnen met 'Don't Bother Me' (1963). Een paar van zijn latere nummers werden beschouwd als een van de beste van de Beatles, waaronder 'While My Guitar Gently Weeps' (1968), 'Here Comes the Sun' (1969) en 'Something' (1969). In 1965 studeerde Harrison sitar bij Ravi Shankar en presenteerde zijn vaardigheden voor het eerst in het nummer "Norwegian Wood" (1965). Harrisons interesse in de Indiase cultuur groeide, en in 1968 verkenden hij en de Beatles, evenals een aantal andere beroemdheden, transcendente meditatie bij de Maharishi Mahesh Yogi in India. De reis beïnvloedde tientallen latere Beatles-liedjes, maar Harrison was het enige lid die deze religieuze praktijken een deel van zijn leven maakte.
Harrison bracht zijn eerste solowerk uit in 1968 met de soundtrack van de psychedelische film Wonderwall. Na het uiteenvallen van de Beatles in 1970, bleef hij solo-opnames uitbrengen, met name het zeer succesvolle drievoudige album All Things Must Pass (1970) met het gedenkwaardige 'My Sweet Lord'. Andere populaire nummers waren "Give Me Love (Give Me Peace on Earth)", op Living in the Material World (1973) en "Got My Mind Set on You", op Cloud Nine (1987).
In 1971 organiseerde Harrison twee concerten om geld in te zamelen om de hongersnood in Bangladesh te bestrijden, wat later een voorbeeld werd voor met sterren bezaaide fondsenwervingsevenementen.
In 1979 waagde hij zich aan filmproductie als oprichter van Handmade Films. Onder de inspanningen van het bedrijf werden de Monty Python-film Life of Brian (1979), Time Bandits (1981) en Mona Lisa (1986) uitgebracht.
Eind jaren tachtig nam hij op en trad hij op met de Travelling Wilburys, een muzikale groep met Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty en Jeff Lynne.
Na de moord op Lennon in 1980 trok Harrison zich terug uit de openbaarheid. Hij werd in 1999 in zijn huis aangevallen door een indringer, maar overleefde ondanks meerdere steekwonden.

Harrison werd in 1997 behandeld voor keelkanker en in 2001 voor longkanker en een hersentumor. Hij stierf dat jaar op 58-jarige leeftijd.

George Harrison
25 february 1943, Liverpool, Lancashire, Engeland
29 november 2001, Los Angeles, California, USA
Official website

GENRE

Rock · Pop

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

GEAR