Gary Moore

Home Blues Gary Moore
n

Gary Moore is een van de meest onderschatte rock-gitaristen (zowel vanuit technisch en compositorisch oogpunt).
Moore raakte geïnteresseerd in de gitaar in de jaren 60, na zijn muzikale kennismaking met Eric Clapton, Jimi Hendrix en misschien wel degene die hem het meest beïnvloede Peter Green.
Na te zijn verhuisd naar Dublin, ging Moore bij een lokale groep genaamd Skid Row spelen, de zanger van die groep was Phil Lynott, die kort daarnna de groep verliet en als zanger/bassist Thin Lizzy oprichtte. Skid Row deed het voorprogramma voor de show van Moore′s helden, Peter Green en Fleetwood Mac, zij maakte zoveel indruk dat Peter Green persoonlijk een opname-contract bij CBS regelde voor Skid Row. Peter Green verkocht vervolgens aan Gary Moore een van zijn meest gebruikte gitaren, een maple 1959 Gibson Les Paul Standard genaamd Greeny, wat Moore′s belangrijkste instrument werd.
In 1972 formeerde Moore zijn eigen band; de Gary Moore Band, waarin de gitarist zich ook als zanger manifesteerde. Na het trio′s debuut album, Grinding Stone uit 1973 dreigde de band in de vergetelheid te raken. Moore ging bij Lynott′s band Thin Lizzy spelen.
\r\nToen Gary Moore er genoeg van had om steeds maar hits te moeten produceren, keerde hij terug naar zijn roots, de blues; het album Still Got the Blues uit 1990, is het grootste commerciele succes uit zijn carrière, op het album spelen speciale gasten als Albert Collins, Albert King en George Harrison mee.
Op 6 februari 2011 sterft Gary Moore op 56 jaige leeftijd in Spanje.

Gary Moore
4 april 1952, Belfast, Noord-Ierland, Engeland
6 februari 2011
Official website

GENRE

Blues · Rock

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

GEAR

Gibson Les Paul 1959 Standard guitarpoll
Gibson Les Paul 1959 Standard (Greeny)
Fender 1961 Fiesta Red Stratocaster guitarpoll
Fender 1961 Fiesta Red Stratocaster
Vigier Arpege 1st Generation guitarpoll
Vigier Arpege 1st Generation