Les Paul

Home Pop Les Paul
n

Lester William Polsfuss, beter bekend als Les Paul, was een Amerikaanse jazz-, country- en bluesgitarist, songwriter, gitaarbouwer en uitvinder.
Hij was een van de pioniers van de solid-body elektrische gitaar, en zijn prototype, de Log genaamd, diende als inspiratie voor de Gibson Les Paul.
Les Paul leerde zichzelf gitaar spelen, en hoewel hij vooral bekend is om zijn populaire muziek, had hij een vroege carrière in de countrymuziek.
Hij wordt gecrediteerd voor vele opname-innovaties zoals overdubben (ook bekend als sound on sound), delay-effecten zoals tape delay, phasing-effecten en multitrack-opnames.
Zijn licks, trillers, akkoordensequenties, frettingtechnieken en timing onderscheiden hem van zijn tijdgenoten en inspireerden vele hedendaagse gitaristen. In de jaren vijftig namen hij en zijn vrouw, zangeres en gitariste Mary Ford, talloze platen op en verkochten miljoenen exemplaren.
Les Paul is een van de weinige artiesten met een permanente tentoonstelling in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij wordt door het muziekmuseum op de website prominent genoemd als een ‘architect’ en een ‘key inductee’ met Sam Phillips en Alan Freed. Les Paul is de enige persoon die is opgenomen in zowel de Rock and Roll Hall of Fame als de National Inventors Hall of Fame.

Les Paul
9 juni 1915, Waukesha, Wisconsin, USA
12 augustus 2009, White Plains, New York, USA
Official website
Education

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   279   gigs van optredene gitaristen gevonden

Geen items

GEAR