Bjørn Berge

n

De Noorse bluesman Bjørn Berge met zijn diepe, Nick Cave achtige stem is een meesterlijk gitarist.
Berge houdt het strikt bij de akoestische gitaar, maar speelt met zoveel dynamiek dat zijn muziek altijd spannend blijft.
In eigen land mocht Berge al talloze prijzen in ontvangst nemen en dankzij uitgebreide tournees in heel Europa stijgt ook buiten Noorwegen zijn populariteit, al zijn er nog te veel muziekliefhebbers die hem niet kennen. Aan Berge’s productiviteit ligt het in ieder geval niet: in 2021 verscheen Heavy Gauge, alweer zijn elfde album!

Bjørn Berge
23 september 1968, Sveio,

Official website

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   259   gigs van optredene gitaristen gevonden

Geen items

GEAR

Cole Clark Thinline Grand Auditorium guitarpoll
Cole Clark Thinline Grand Auditorium
Cole Clark FL2E-12-BLBL guitarpoll
Cole Clark FL2E-12-BLBL

Takamine PT05EC guitarpoll
Takamine PT05EC
Taylor 324e guitarpoll
Taylor 324e

Julian Lage

n

Lage is een jonge gitarist met een volstrekt eigen geluid. De Amerikaan, afkomstig uit Californië, speelde in Gary Burton’s New Quartet maar begeleidde ook grootheden als Béla Fleck, Jim Hall en Charles Lloyd.
Julian debuteerde in 2009 met zijn album Sounding Point waarvoor hij meteen een Grammy-nominatie kreeg. In de jaren daarna bleef hij zich spectaculair ontwikkelen. In 2015 bracht Lage zijn derde album World’s Fair uit, dat een eerbetoon was aan de klassieke gitaargigant Andrés Segovia. De combinatie van jazz, folk en klassiek werkte hij verder uit op Arclight, dat in 2016 verscheen. Op deze plaat werkte de gitarist samen met Jesse Harris, die voor het legendarische debuut van Norah Jones een aantal nummers schreef.
In 2018 kwam het prachtige album Modern Lore uit, waarna Julian begin 2019 Love Hurts uitbracht. Hierop verkent hij het American Songbook vanuit een nieuw gezichtspunt, en voert hij muziek uit die is geschreven door uiteenlopende artiesten zoals Roy Orbison, Ornette Coleman en Jimmy Giuffre. Lage en zijn ritmesectie bouwen voort op de dwalende sonische verkenningen van vorige albums: jazz-fusion, jamband vrijheid, standards en embryonale rock-‘n-roll met virtuoze precisie, avontuurlijke improvisatie en een opmerkelijk heldere visie.

Julian Lage
25 december 1987,Santa Rosa, California, USA

Official website
GuitarSchool

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   259   gigs van optredene gitaristen gevonden

GEAR

Collings Julian Lage Signature OM1A guitarpoll
Collings Julian Lage Signature OM1A
Collings 470 JL guitarpoll
Collings 470 JL
Manzer Blue Note guitarpoll
Manzer Blue Note

Gibson 1931 L-5 guitarpoll
Gibson 1931 L-5
Fender 1951 Telecaster guitarpoll
Fender 1951 Telecaster

Les Paul

n

Lester William Polsfuss, beter bekend als Les Paul, was een Amerikaanse jazz-, country- en bluesgitarist, songwriter, gitaarbouwer en uitvinder.
Hij was een van de pioniers van de solid-body elektrische gitaar, en zijn prototype, de Log genaamd, diende als inspiratie voor de Gibson Les Paul.
Les Paul leerde zichzelf gitaar spelen, en hoewel hij vooral bekend is om zijn populaire muziek, had hij een vroege carrière in de countrymuziek.
Hij wordt gecrediteerd voor vele opname-innovaties zoals overdubben (ook bekend als sound on sound), delay-effecten zoals tape delay, phasing-effecten en multitrack-opnames.
Zijn licks, trillers, akkoordensequenties, frettingtechnieken en timing onderscheiden hem van zijn tijdgenoten en inspireerden vele hedendaagse gitaristen. In de jaren vijftig namen hij en zijn vrouw, zangeres en gitariste Mary Ford, talloze platen op en verkochten miljoenen exemplaren.
Les Paul is een van de weinige artiesten met een permanente tentoonstelling in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij wordt door het muziekmuseum op de website prominent genoemd als een ‘architect’ en een ‘key inductee’ met Sam Phillips en Alan Freed. Les Paul is de enige persoon die is opgenomen in zowel de Rock and Roll Hall of Fame als de National Inventors Hall of Fame.

Les Paul
9 juni 1915, Waukesha, Wisconsin, USA
12 augustus 2009, White Plains, New York, USA
Official website
Education

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   259   gigs van optredene gitaristen gevonden

Geen items

GEAR

Leo Kottke

n

Akoestische gitaarvirtuoos Leo Kottke bracht zijn jeugd door in 12 verschillende amerikaanse staten waardoor hij, als kind, in aanraking komt met een verscheidenheid aan muzikale stijlen.
Hij probeert eerst de viool en de trombone uit voordat hij op zijn 11e jaar de gitaar ter hand neemt.
Kottke verloor een groot deel van het gehoor in zijn linker oor door een ongeluk met vuurwerk.
Leo Kottke verlaat vroegtijdig de middelbare school om liftend, als rondreizende muzikant, de kost te verdienen. Nadat hij zich in de Twin Cities area (Minneapolis-St. Paul) vestigt is hij geregeld te zien in de plaatselijke folk-clubs. In 1969 komt zijn debuut-LP uit; Twelf String Blues, live opgenomen in Minneapolis′ Scholar Coffee House, uitgebracht op het de kleine label Oblivion.
Kottke′s explosieve fingerpicking techniek gecombineerd met zijn drukke toerschema midden jaren 80, resulteerde in een aanhoudende pijn in zijn handen, die hem in zijn spel begon te belemmeren. Hij past zijn spel aan naar een meer klassieke techniek en krimpt zijn toerschema drastiesch in.
Leo toert nog steeds en brengt in 2020 het album "Noon" en het livealbum "Stranger Than Known" uit.

Leo Kottke
11 september 1945, Athens, Georgia, USA

Official website
GuitarSchool

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   259   gigs van optredene gitaristen gevonden

Geen items

GEAR

Taylor LKSM-6 guitarpoll
Taylor LKSM-6
Taylor Leo Kottke Signature Model guitarpoll
Taylor Leo Kottke Signature Model

Del Vecchio Dynamico guitarpoll
Del Vecchio Dynamico
Stella 1920 Stella Jumbo 12-string guitarpoll
Stella 1920 Stella Jumbo 12-string

Michael Hedges

n

Michael Hedges' muzikale leven begon in Enid, Oklahoma, waar hij fluit en gitaar speelde. Hij schreef zich in aan de Phillips University in Enid om klassieke gitaar en compositie te studeren bij E.J. Ulrich, die volgens Hedges het meeste invloed had op zijn academische opleiding. Hedges studeerde compositie aan het Peabody Conservatory in Baltimore, Maryland waar hij zijn klassieke achtergrond toepaste op akoestische gitaar met stalen snaren, en ook elektronische muziek studeerde.
Hedges verdiende de kost door te spelen en te zingen in pubs en restaurants in Baltimore terwijl hij studeerde aan Peabody. Van 1976 tot 1977 speelde hij elektrische gitaar en fluit voor een lokale groep genaamd Lotus Band. In 1980 verhuisde hij naar Californie om muziek te studeren aan de Stanford University.
Hedges werd in februari 1981 gecontacteerd door William Ackerman die hem hoorde optreden in het Varsity Theater in Palo Alto. Op een servet tekende Ackerman Hedges voor een platencontract bij Windham Hill Records.
Hedges' eerste twee albums voor Windham Hill waren Breakfast in the Field en Aerial Boundaries. Hij schreef bijna uitsluitend in alternatieve gitaarstemmingen. Zijn vroege opnames en het grootste deel van het Breakfast in the Field-album werden opgenomen op de Ken DuBourg-gitaar en zijn Martin D-28 "Barbara". Enkele van de technieken die hij gebruikte zijn onder meer slap-harmonischen (gemaakt door de snaren over een harmonische knoop te slaan), het gebruik van de rechterhand hammer-ons (vooral op basnoten), het gebruik van de linkerhand voor melodische of ritmische hammer-ons en pull-offs , percussieve klappen op het gitaarlichaam, evenals ongewoon getokkel. Hij maakte uitgebreid gebruik van snaardemping zoals toegepast in klassieke gitaar, en stond erom bekend sterk aan te dringen op de precieze duur van geluiden en stiltes in zijn stukken. Hij speelde gitaarvarianten zoals de harpgitaar (een instrument met extra bassnaren) en de TransTrem-gitaar. Hij was een multi-instrumentalist die piano, percussie, tin-whistle, mondharmonica en fluit speelde. Bassist Michael Manring heeft bijgedragen aan bijna alle platen van Hedges.
Gefrustreerd dat zijn gepubliceerde werk alleen de instrumentale kant van zijn creatieve output weerspiegelde, overtuigde Hedges Windham Hill om Watching My Life Go By uit te brengen, een studio-opname uit 1985 van zijn vocale originelen geschreven over een periode van vijf jaar - nummers die vaak werden uitgevoerd tijdens zijn concerten tot de release van het album. Zijn vierde album, een live-opname genaamd, Live on the Double Planet, werd samengesteld uit 40 van zijn live-concerten van 1986 tot 1987.
Zijn muzikale opleiding was grotendeels in moderne 20e-eeuwse compositie. Hij luisterde naar Martin Carthy, John Martyn en de Beatles, maar zijn benadering van compositie had hij veel te danken aan Igor Stravinsky, Edgard Varèse, Anton Webern en Steve Reich, naast experimentele componisten als Morton Feldman. Hij zag zichzelf als een componist die gitaar speelde, in plaats van een gitarist die muziek componeerde. Hij werd vaak gecategoriseerd als een new-agemuzikant vanwege zijn samenwerking met Windham Hilll.
Hedges' Aerial Boundaries album, uitgebracht in 1984, bevatte een eerbetoon aan het werk van akoestische gitarist Pierre Bensusan, simpelweg getiteld "Bensusan". Bensusan bracht postuum hulde aan zijn in 2001 uitgebrachte Intuite ("Favored Nations"), met een compositie getiteld "So Long Michael".
Hedges komt om het leven door een auto-ongeluk. Na zijn dood won zijn album Oracle in 1997 de Grammy Award voor Best New Age Album.
Hedges' onvoltooide laatste opnames werden voltooid voor het album Torched met de hulp van zijn voormalige manager Burgess en vrienden David Crosby en Graham Nash.

Michael Hedges
31 cecember 1953, Enid, Oklahoma, USA
2 december 1997, Mendocino County, California, USA
Official website

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

GEAR

Dyer harp guitar guitarpoll
Dyer harp guitar
Martin 1972 D28 guitarpoll
Martin 1972 D28
Takamine LTD-92 guitarpoll
Takamine LTD-92
Lowden L-250 guitarpoll
Lowden L-250

Martin J-65 guitarpoll
Martin J-65
Klein Electric Harp Guitar guitarpoll
Klein Electric Harp Guitar

Rory Gallagher

n

Bluesgitarist Rory Gallagher begon zijn carrière in de jaren zestig in Ierland, hij speelde in verschillende showbands. In 1965 vormde hij zijn eigen band, Taste, een op blues gebaseerd rocktrio. Ze hadden enig succes en brachten een paar albums uit, maar gingen in 1971 uit elkaar. Gallagher ging daarna solo en bracht datzelfde jaar een titelloos album uit. Het album was een financieel succes en leidde ertoe dat Gallagher in 1972 werd gevraagd om bij te dragen aan het album "The London Muddy Waters Sessions" van blueslegende Muddy Waters, waarmee hij  een grote populairiteit vergaarde ook in Engeland en de USA.
Hoewel hij in de jaren zeventig bleef optreden en opnemen, was zijn populariteit in de jaren tachtig afgenomen.
In 1990 maakte hij een sterke comeback met het album "Fresh Evidence".
Hij kreeg gezondheidsproblemen met zijn lever. In 1995 werd hij opgenomen in het ziekenhuis in Londen voor een levertransplantatie. Na diverse complicaties stierf hij op 14 juni van dat jaar in Londen.

Rory Gallagher
2 maart 1948, Ballyshannon, County Donegal, Duitsland
14 juni 1995, London, Engeland
Official website

GENRE

Blues · Rock · Folk

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

GEAR

Gordon Giltrap

n

Gordon Giltrap is een Engelse gitarist. Hij bespeelt zowel de akoestische als elektrische versie. In de loop van de jaren is zijn stijl gewijzigd van folk/singer-songwriter naar meer rock en toen vervolgens naar een meer klassieke stroming.
Vanaf zijn twaalfde jaar leerde hij zichzelf gitaar spelen en ontwikkelde daardoor een eigen stijl. Toen hij zestien was kreeg hij zijn eerste platencontract. Hij speelde in het folkcircuit rondom Londen en haalde daar ook zijn inspiratie vandaan, zijn voorbeelden zijn Bert Jansch en John Renbourn. Vaak werd in de pers ook verwezen naar Mike Oldfield, maar dat ontkent Giltrap ten zeerste. In 1968 werd voor Transatlantic Records zijn eerste studioalbum opgenomen en sindsdien kwam er geregeld werk van hem uit. Eerst nog in zijn folkstijl. In 1970 maakte hij kortstondig deel uit van de band Accolade. Met het album Visionary liet Giltrap het zingen voor wat het was en richtte hij zich meer naar de rock; dat album is dan ook opgenomen met een muziekgroep om zich heen.

Gordon Giltrap
1948, Kent, Engeland

Official website

GENRE

ALBUMS

VIDEO

https://youtu.be/

abonneren Youtube.

AGENDA

GEAR

VE2000DLX Vintage Gordon Giltrap Signature Deluxe Electro Acoustic Guitar op guitarpoll
VE2000DLX Vintage Gordon Giltrap Signature Deluxe Electro Acoustic Guitar
Fret King black-label GG guitarpoll
Fret King black-label GG

Mart Hillen

n

Er zijn weinig muzikanten die één gitaar kunnen laten klinken als een héle band. Mart Hillen is er zo één: hij speelt de melodie en de baspartij, en drumt tegelijkertijd op zijn gitaar. Of in de woorden van radio DJ Giel Beelen: ‘Je kunt het je niet voorstellen, maar dit gebeurt allemaal op één en dezelfde gitaar’.
In 2016 won Mart de theaterwedstrijd Rabo On Stage en de Fingerstyle Academy Awards in Amsterdam waarna hij speelde met ’s werelds beste akoestische gitarist Tommy Emmanuel. ‘Ik denk dat ik wel met pensioen kan’, was zijn uitspraak toen hij Mart hoorde spelen.

Mart Hillen
1998, Nederland

Official website

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   259   gigs van optredene gitaristen gevonden

do 27 jan 2022 20:00 Mart Hillen tickets
vr 28 jan 2022 20:15 Mart Hillen tickets
zo 30 jan 2022 14:30 Mart Hillen tickets
do 3 feb 2022 20:30 Mart Hillen tickets
do 10 feb 2022 20:00 Mart Hillen tickets
za 12 feb 2022 20:30 Mart Hillen tickets
di 15 feb 2022 20:15 Mart Hillen tickets
vr 18 feb 2022 20:30 Mart Hillen tickets
za 26 feb 2022 20:30 Mart Hillen tickets
za 5 mrt 2022 20:15 Mart Hillen tickets
za 12 mrt 2022 20:15 Mart Hillen tickets
za 2 apr 2022 20:15 Mart Hillen tickets
za 9 apr 2022 - De Boerderij 20:15 Mart Hillen tickets
wo 13 apr 2022 20:00 Mart Hillen tickets
do 14 apr 2022 20:15 Mart Hillen tickets
vr 15 apr 2022 20:30 Mart Hillen tickets
wo 20 apr 2022 20:15 Mart Hillen tickets
vr 22 apr 2022 - Kantine 20:30 Mart Hillen tickets
vr 29 apr 2022 20:30 Mart Hillen tickets
vr 13 mei 2022 20:30 Mart Hillen tickets
za 14 mei 2022 20:30 Mart Hillen tickets
do 19 mei 2022 20:00 Mart Hillen tickets
za 28 mei 2022 - de kleine Willem 20:30 Mart Hillen tickets
vr 3 jun 2022 20:15 Mart Hillen tickets
za 4 jun 2022 20:15 Mart Hillen tickets

GEAR

Maton T.E.
Mayson ESM10CE

Rainsong custom made H-WS1100N2
Gibson 1969 J-200 Jumbo Acoustic guitarpoll
Gibson SJ-200 Regal Acoustic

Steve Morse

n

Steven J. Morse, zijn stijl werd/wordt door veel gitaristen geïmiteerd, toch is hij nooit een echte gitaarberoemdheid geworden, hij is altijd een cultfiguur gebleven, succesvol in de jaarlijkse polls van muziekbladen.
Als teenager werd hij eerst geïnspireerd door de Beatles, daarna begon hij zich te interesseren voor de muziek van de Yardbirds, Jimi Hendrix en Led Zeppelin.
Zijn interesse voor de gitaar begon pas echt nadat hij een concert van de
klassieke gitarist Juan Mercadal had bijgewoond.
Na het zien van een concert van John McLaughlin Mahavishnu Orchestra op de campus van de University of Miami waar Morse studeerde besloot hij zich te gaan richten op de instrumentale rockmuziek.
In 1974 startte Morse zijn eerste band, de Dixie Dregs, een van de belangrijkste fusion rock bands uit die tijd. Na 14 albums met de Dregs te hebben gemaakt bracht zijn Steve Morse Band in 1984 het eerste album, Two Faces, uit. Voor Elektra Records maakte hij de albums\r\nthe Introduction (1984) en Up (1985).
Nadat Morse voor MCA de albums High Tension Wires (1989), Southern Steel (1991) en Coast to Coast (1992) heeft opgenomen volgen voor Windham Hill/BMG Records de uitstekende albums Structural Damage (1995) en StressFest (1996).
In 1996 vergezelde hij Deep Purple bij hun U.S.- en Europese tour.
Morse begon in 2007 een samenwerking met zangeres Sarah Spencer. Hun album Angelfire, werd uitgebracht op 10 augustus 2010.
In 2011 richtte Morse Flying Colors op, een Amerikaanse supergroep bestaande uit Mike Portnoy, Dave LaRue, Casey McPherson en Neal Morse, het gelijknamige debuutalbum uit maart 2012 debuteerde op nummer 9 in de Billboard Hard Rock-hitlijst en nr. 11 op de BBC's Rock Album-hitlijsten. Flying Colors bracht in 2014 zijn tweede album, Second Nature, uit en kreeg lovende kritieken.

Steve Morse
28 juli 1954, Hamilton, Ohio, USA

Official website

GENRE

Rock · Fusion · Pop · Folk

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

GEAR

music man morse standard hardtail
Music Man Morse Standard Hardtail
Music Man SM Y2D op guitarpoll
Music Man Steve Morse SM-Y2D

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   259   gigs van optredene gitaristen gevonden

Geen items

Harry Sacksioni

n

Harry Sacksioni krijgt op zijn elfde zijn eerste gitaar en volgt twee jaar gitaarles. Na die twee jaar leert hij verder als autodidact en ontwikkelt zijn eigen gitaarmethode.
Op het conservatorium werd hij niet toegelaten vanwege zijn afwijkende techniek, toch lukt het hem on een succesvol gitarist te worden, zijn eigen gitaarmethode wordt zelfs gebruikt op het conservatorium.
Sacksioni maakt zijn middelbare school niet af, maar treedt al jong op als studiomuzikant en begeleider van onder andere Herman van Veen, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Frank Boeijen en Hennie Vrienten. Sinds 1974 treedt hij solo op.
Sacksioni heeft door de jaren heen een geheel eigen stijl ontwikkeld. Gitaristen gebruiken zijn composities, en dan met name de solo's, vaak als studiemateriaal. Onder de naam De Sacksoni Methode publiceerde hij in 2009 een cursus gebaseerd op zijn unieke fingerstyle gitaarmethode.

Harry Sacksioni
23 oktober 1950, Amsterdam, Nederland

Official website
GuitarSchool

GENRE

ALBUMS

GEAR

Hustings 2012 steelstring guitarpoll
Hustings 2012 steelstring
Taylor 914ce guitarpoll
Taylor 914ce
Scharpach The Arch guitarpoll
Scharpach The Arch
Gretsch 1958 Chet Atkins Tennessean 6119 guitarpoll
Gretsch 1958 Chet Atkins Tennessean 6119
Martin D28 VS Sacksioni Model guitarpoll
Martin D28 VS Sacksioni Model
Takamine EN 30C guitarpoll
Takamine EN 30C
Scharpage Tiple guitarpoll
Scharpage Tiple
Bozo Padunavac 12-str guitarpoll
Bozo Padunavac 12-str
Fender Stratocaster Sunburst
Fender Stratocaster Sunburst 1968

Tommy Emmanuel

n

Tommy Emmanuel is in zijn geboorteland Australië een begrip. Hij is een van Australië's succesvolste instrumentalisten en heeft uiteindelijk ook wereldwijde waardering gerkregen.
Hij begon op zijn vierde jaar gitaar te spelen. De gitaar had hij van zijn moeder gekregen. Toen hij zes jaar was ging hij al op tournee met zijn 2 broers en zus. De familie trad op onder de naam The Midget Surfaries. Toen hij op zevenjarige leeftijd Chet Atkins hoorde spelen wist hij welke richting hij met zijn gitaarspel opwilde.
Hij beleefde veel plezier aan het opnemen van het album The Day the Fingerpickers Took Over the World met zijn idool en gitaarlegende Chet Atkins.
Tommy's wereldwijde carrière bracht hem optredens voor de koning van Thailand en het staatshoofd van Australië. Hij was the Australian Entertainer of the Year in 1995 en 1997. Een jaar later won hij the Nashville Music Award for Fingerpickers.
Tegenwoordig toert Emmanuel vanuit Engeland over de hele wereld. In 1999 ontving hij 's werelds grootste onderscheiding op gitaargebied toen Chet Atkins in Nashville hem de C.G.P.(Certified Guitar Player)award uitreikte.

Tommy Emmanuel
31 mei 1955, Muswellbrook, New South Wales, Australië

Official website

GENRE

Jazz · Folk

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   259   gigs van optredene gitaristen gevonden

do 17 feb 2022 20:00 Tommy Emmanuel tickets
ma 21 feb 2022 20:00 Tommy Emmanuel tickets

GEAR

Maton EGB808TEt guitarpoll
Maton EGB808TEt
Beard Deco Phonic Model 37 roundneck guitarpoll
Beard Deco Phonic Model 37 roundneck