Robert Cray

Home Blues Robert Cray
n

Robert William Cray is een Amerikaanse bluesgitarist en zanger.
Cray's muzikale leven gaat terug tot toen hij een student was aan de Denbigh High School in Newport News, Virginia. Daar speelde hij in zijn eerste band, The One-Way Street.
Op 20-jarige leeftijd had Cray zijn helden Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters in concert gezien en besloot hij zijn eigen band te vormen, ze speelden in universiteitssteden aan de westkust. Eind jaren zeventig woonde hij in Eugene, Oregon, waar hij de Robert Cray Band vormde en samenwerkte met Curtis Salgado in de Cray-Hawks.
Cray bracht het album Who's Been Talkin' uit op Tomato Records in 1980. Twee albums op HighTone Records in het midden van de jaren tachtig, Bad Influence en False Accusations, waren redelijk succesvol in de Verenigde Staten en in Europa, waar hij een reputatie opbouwde als een live artiest.
Hij werd uitgenodigd door Keith Richards om lid te worden van de begeleidingsband van Chuck Berry in de film uit 1987, Chuck Berry: Hail! Hagel! Rock 'N' Roll, geregisseerd door Taylor Hackford. In 1987 nodigde Tina Turner Cray uit om deel uit te maken van haar televisiespecial Break Every Rule.
Inmiddels was Cray een openingsact voor grote sterren als Eric Clapton en speelde hij in grotere zalen als soloartiest.
In 2011 werd Cray opgenomen in de Blues Hall of Fame, in 2017 ontving hij de Americana Music Lifetime Achievement Award for Performance.

Robert Cray
1 augustus 1953, Columbus, Georgia, USA

Official website

GENRE

Blues · Soul

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   310   gigs van optredene gitaristen gevonden

Geen items

GEAR

Fender Stratocaster Robert Cray Sign guitarpoll
Fender Stratocaster Robert Cray Sign
Fender Stratocaster Robert Cray Standard guitarpoll
Fender Stratocaster Robert Cray Standard