Pat Metheny

Home Fusion Pat Metheny
n

Patrick Bruce Metheny is een Amerikaanse jazzgitarist en componist.
Hij is de leider van de Pat Metheny Group en is ook als muzikant betrokken bij duetten, solowerken en andere projecten. Zijn stijl bevat elementen van progressieve en hedendaagse jazz, latin jazz en jazzfusion. Metheny heeft drie gouden albums en 20 Grammy Awards.
Zijn vader Dave speelde trompet, zijn moeder Lois zong en zijn grootvader van moederskant Delmar was een professionele trompettist.
Metheny's interesse in gitaar groeide rond 1964 toen hij de Beatles op tv zag optreden. Voor zijn 12e verjaardag lieten zijn ouders hem een ​​gitaar kopen, een Gibson ES-140 3/4.
Metheny's leven veranderde na het horen van het album Four & More van Miles Davis. Kort daarna raakte hij gefascineerd door het album Smokin 'at the Half Note van Wes Montgomery, dat in 1965 werd uitgebracht. Hij noemt de Beatles, Miles Davis en Wes Montgomery de grootste invloed op zijn muziek.
Hij verhuisde naar Boston om les te geven aan het Berklee College of Music met jazzvibrafonist Gary Burton en vestigde een reputatie als wonderkind.
In 1974 is hij te horen op een onofficieel album met de titel Jaco met pianist Paul Bley, bassist Jaco Pastorius en drummer Bruce Ditmas voor het Improvising Artists-label. Het jaar daarop trad hij toe tot de band van Gary Burton met gitarist Mick Goodrick.
Metheny bracht zijn debuutalbum Bright Size Life (ECM, 1976) uit met Jaco Pastorius op basgitaar en Bob Moses op drums.
Toen het album Pat Metheny Group (ECM, 1978) werd uitgebracht, was de groep een kwartet bestaande uit, naast Metheny, Danny Gottlieb op drums, Mark Egan op bas en Lyle Mays op piano, autoharp en synthesizer.
Ornette Coleman's album New York Is Now! (1968) inspireerde Metheny om zijn eigen richting te vinden. Op een aantal albums zijn Coleman's composities opgenomen..Hij nam het album Song X (1986) op met Coleman en toerde met hem.
Metheny maakte drie albums op ECM met de Braziliaanse zanger en percussionist Naná Vasconcelos. Hij woonde van eind jaren tachtig tot begin jaren negentig in Brazilië en trad op met verschillende lokale muzikanten. Hij speelde met Antônio Carlos Jobim als eerbetoon in een live optreden in Carnegie Hall.

Pat Metheny
12 augustus 1954, Missouri, USA

Official website

GENRE

ALBUMS

VIDEO

abonneren Youtube.

AGENDA

Er zijn vanaf vandaag   334   gigs van optredene gitaristen gevonden

di 15 okt 2024 20:30 Pat Metheny tickets
do 24 okt 2024 20:15 Pat Metheny tickets

GEAR