logo epiphone guitarpoll

Epiphone

Epiphone is een Amerikaans muziekinstrumentenmerk.
Na de overname van het bedrijf van zijn vader in 1928, noemde Epaminondas Stathopoulos het bedrijf 'Epiphone' als een combinatie van hem bijnaam "Epi" en het achtervoegsel "-phone" (van Griekse fon-, "stem"), in hetzelfde jaar begon hij met het maken van gitaren.
In 1957 werd Epiphone gekocht door Gibson, destijds de belangrijkste rivaal op de markt voor archtopgitaar. Gibson verplaatste de productie van Epiphone van de oorspronkelijke fabriek in Queens, New York naar Gibson's fabriek in Kalamazoo, Michigan. In de loop van de tijd, toen Gibson zijn eigen productieactiviteiten naar andere faciliteiten verplaatste, volgde Epiphone zijn voorbeeld; Gibson heeft ook de constructie van Epiphone-producten uitbesteed aan verschillende faciliteiten in de VS en internationaal. Tegenwoordig wordt Epiphone nog steeds gebruikt als merk voor het bedrijf Gibson, zowel voor budgetmodellen van andere Gibson-merkproducten als voor verschillende exclusieve Epiphone-modellen. Naast gitaren heeft Epiphone ook contrabassen, banjo's en andere snaarinstrumenten gemaakt, evenals versterkers.
Historisch gezien zijn Epiphone-gitaren grofweg in drie categorieën in te delen.

  • Epiphone wordt gebruikt als "budgetmerk" voor Gibson, dat identiek genaamde maar goedkopere versies van populaire Gibson-modellen produceert.
  • Epiphone wordt ook gebruikt om modellen onder alternatieve namen te labelen, maar zijn verder vergelijkbaar met duurdere Gibson-gitaren, bijvoorbeeld de Epiphone G-400 is functioneel equivalent aan de Gibson SG, en de Epiphone Dot is in wezen een budgetversie van de Gibson ES-335. Af en toe is de Epiphone-versie van de gitaar historisch beter bekend, bijvoorbeeld het Epiphone Casino, functioneel identiek aan de Gibson ES-330, maar beter bekend vanwege de nauwe samenwerking met artiesten als The Beatles.
  • Modellen die exclusief zijn voor het merk Epiphone zonder gelijkwaardige modellen geproduceerd onder het merk Gibson, zoals de Epiphone Coronet.
logo epiphone guitarpoll

Epiphone
USA
Official website

Models