Tokai

Tokai Gakki Company Ltd., kortweg Tokai Guitars, is een Japanse fabrikant van muziekinstrumenten. Tokai is een van de toonaangevende bedrijven in Japan. Het bedrijf werd in 1947 opgericht door Tadayouki Adachi en is nog steeds een familiebedrijf.
Hoewel Tokai zich momenteel richt op elektrische en akoestische gitaren, basgitaren en autoharps heeft het bedrijf in het verleden andere instrumenten vervaardigd, zoals melodica's, piano's en gitaarversterkers.
Tokai begon in 1947 als fabrikant van mondharmonica's en piano's. Het ontwikkelde zijn eerste melodica, de Pianica, in 1961. Later werden ook banjo's, klavecimbels en elektrische pianos gemaakt.
Tokai begon in 1965 met het maken van klassieke gitaren. Het maakte zijn eerste elektrische gitaar in 1968 met de Humming Bird, een gitaar die losjes gebaseerd was op de Mosrite Mark I en II.
Tussen 1977 en 1978 begon Tokai met het maken van verschillende Fender en Gibson replica elektrische gitaren en bassen. Deze modellen zijn algemeen bekend als "rechtszaak gitaren". Tokai's replica van de Gibson Les Paul elektrische gitaar, genaamd het "Les Paul Reborn" model, begon in 1978. In 1980 werd de naam veranderd in "Reborn Old" en later in de huidige naam, "Love Rock". De naamswijziging was een reactie op dreigementen van Amerikaanse gitaarbedrijven om naar de rechter te stappen om hun auteursrechten te beschermen. Tokai maakte ook Fender-replica's, de "Springy Sound" (ST-serie, Fender Stratocaster-replica) en de "Breezy Sound" (TE-serie, Fender Telecaster-replica). Stevie Ray Vaughan speelde op een "Tokai Springy Sound". Deze gitaar was voorzien van lipstick-pickups en is te zien op de hoes van zijn tweede studioalbum Couldn't Stand the Weather.
In 1983 introduceerde Tokai een gitaar met aluminium body, de Talbo (Tokai Aluminium Body).

logo tokai guitarpoll

Tokai
Hamamatsu, Shizuoka, Japan
Official website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Tokai: