Musima

Musima was gevestigd in Markneukirchen in het voormalige Oost-Duitsland, dicht bij de Tsjechische grens. Het Ertsgebergte gebied had de juiste omstandigheden voor hoogwaardig sparrenhout, essentieel voor het maken van viool en akoestische gitaren. Muziekinstrumentenmakers verzamelden zich in de 18e eeuw in het gebied, waardoor Markneukirchen een vooraanstaande positie kreeg. Beroemd om zijn orkestinstrumenten, had de stad waarschijnlijk ooit de hoogste concentratie instrumentmakers ter wereld.
Het communistische regime van na de Tweede Wereldoorlog bracht enkele veranderingen met zich mee, omdat de regering graag de expertise van Markneukirchen optimaal wilde benutten. In 1952 werd Musima opgericht als een coöperatie, waarbij veel van de ambachtslieden en familiebedrijven van de stad onder een collectief beheer werden gecentraliseerd.
De Oost-Duitse regering wilde Musima tot een voorbeeld van de communistische industrie maken en steunde het bedrijf, dat snel uitgroeide tot de grootste in de DDR. Met 1200 medewerkers in de jaren 80 en een piekproductie van 360 gitaren per dag, exporteerde Musima elektrische en akoestische gitaren naar 53 landen over de hele wereld.
De eerste Musima gitaren werden over het algemeen als degelijke gitaren met een goede prijs-kwaliteitverhouding beschouwd. De instrumenten van hogere kwaliteit, gemaakt door de meer ervaren ambachtslieden, werden meestal gereserveerd voor de export. Dit waren vaak prachtige gitaren met innovatieve ontwerpen, ondanks dat de onderdelen en elektronica niet konden tippen aan hun Amerikaanse tegenhangers.

logo musima

Musima
Markneukirchen, voorrmalige Oost-Duitsland
Official website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Musima: