Framus

Framus is een Duitse fabrikant van snaarinstrumenten, ontstaan in 1946 en failliet gegaan in 1975.
Het merk Framus werd nieuw leven ingeblazen in 1995 als onderdeel van Warwick GmbH & Co Music Equipment KG in Markneukirchen, Duitsland. Hun hoofdkantoor en aangepaste winkels zijn gevestigd in Markneukirchen, Shanghai, New York City en Nashville.
In 1946 richtte Fred Wilfer de FRAMUS-werken op ... de naam is een acroniem van FRAnconian MUSical-instrumenten en bedoeld om de aandacht te vestigen op het feit dat de beroemde vioolbouwers van Schönbach van Frankenland hun nieuwe thuis hadden gemaakt.
Eind 1949 werd Bubenreuth het vestigingscentrum. Daar begon Wilfer met de bouw van een van de modernste fabrieken van die tijd, en in de zomer van 1954 gingen ongeveer 170 medewerkers aan de slag op de nieuwe locatie. Met 2200 vierkante meter ruimte tot hun beschikking produceerden ze al snel meer dan 2000 instrumenten in een maand.
Vooral de elektrische gitaar werd de nieuwe bestseller. De verkoop steeg enorm door de populariteit van rock and roll muziek eind jaren 50. Vanwege deze ontwikkeling werden verschillende technologische ontwikkelingen geïntroduceerd (zoals het plaatsen van truss rods in gitaarhalzen), en in 1966 werd een tweede fabriek gebouwd in Pretzfeld. Framus werd de grootste gitaarproducent in Europa, met eind jaren zestig ongeveer 300 werknemers in dienst.
In de jaren 50 bezat Paul McCartney een Framus Ivor Mairants "Zenith" gitaar. Hij had oorspronkelijk een trompet gekregen voor zijn 14e verjaardag in 1956, maar hij kon onmogelijk zingen terwijl hij op een trompet speelde, dus verruilde hij die voor een Framus "Zenith" model 17. Hij gebruikte het om enkele van zijn eerste liedjes ermee te componeren, waaronder "Wanneer ik Vierenzestig ben". Het hangt nog steeds in zijn studio.
Veel feiten uit de geschiedenis van Framus zijn verloren gegaan door het faillissement van het bedrijf in 1975.
In 1995 heeft Hans-Peter Wilfer (zoon van oprichter Fred Wilfer) de naam Framus nieuw leven ingeblazen om muziekinstrumenten te produceren als onderdeel van Warwick GmbH & Co Music Equipment KG in Markneukirchen, Duitsland. Naast een reeks elektrische gitaren produceert het bedrijf vervangende onderdelen (zoals knoppen, tuners, bruggen en staartstukken) voor hun vintage modellen, en een klein assortiment high-end buizenversterkers.

logo framus guitarpoll

Framus
Markneukirchen, Duitsland
Official website
Vintage website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Framus: