Lowden

George Lowden is gitaarbouwer gevestigd in Downpatrick, County Down, Noord-Ierland. Hij bouwt akoestische gitaren met stalen en nylon snaren met de hand, evenals elektrische gitaren met een massief lichaam.
Lowden richtte in 1974 op 22-jarige leeftijd George Lowden Guitars op en voltooide al snel serienummer 1 van de Lowden-gitaar.
Aanvankelijk produceerde Lowden zijn eerste gitaren met A-frame bracing, maar vanaf 1976 begon hij ze te produceren met zijn eigen aangepaste A-bracing systeem dat in veel opzichten het unieke geluid van de Lowden gitaar bepaalde.
Vanaf 1980 gaf Lowden een licentie voor de productie van zijn gitaren aan een kleine groep meester-luthiers in Japan, in de buurt van Nagoya. Aanvankelijk werden er al snel vier modellen geproduceerd binnen een paar jaar en tegen het midden van de jaren tachtig werden er in Japan tot 1.000 Lowdens geproduceerd.
In 1985 zakte de verkoop van akoestische instrumenten wereldwijd in en de eigenaren van de Japanse fabriek besloten deze te sluiten en de productie van Lowden-gitaren te verplaatsen naar een grotere fabriek waar andere concurrerende merken waren gevestigd. Lowden maakte zich zorgen over deze uitkomst en besloot te proberen een nieuwe fabriek in Ierland op te zetten. Met weinig kapitaal en met de hulp van een investeerder huurde hij een gebouw in het Balloo Industrial Estate in Bangor, County Down en begon hij nieuwe ambachtslieden in dienst te nemen en op te leiden.
Langzaam groeide de Lowden-enthousiastelingen, spelers werden aangetrokken door de toon en kwaliteit van Lowden, en door het feit dat ze niet in massa werden geproduceerd. Om te voldoen aan verzoeken voor 'speciale editie' Lowdens, ontwierp Lowden de Millennium Twins.
In 2002 introduceerde het bedrijf de meer betaalbare Avalon-reeks.
Sinds 2004 worden Lowden-gitaren vervaardigd door een familiebedrijf in Downpatrick, Co. Down.
Onder de artiesten die Lowden-gitaren hebben gespeeld, zijn Jan Akkerman, Pierre Bensusan, David Gray, Michael Hedges, Jacques Stotzen, Richard Thompson, Luka Bloom, Dermot Kennedy, Niall Horan en Ed Sheeran.

logo lowden guitarpoll

Lowden
Downpatrick, County Down, Noord-Ierland
Official website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Lowden: