Stella

Stella was een Amerikaans gitaarmerk dat eigendom was van de Oscar Schmidt Company. Het werd opgericht rond 1899.
Stella-gitaren werden bespeeld door bekende artiesten, waaronder Robert Johnson, Lead Belly, Charlie Patton, Doc Watson en Willie Nelson.
Kurt Cobain van Nirvana speelde een akoestische Stella op de opname van de nummer Polly, van het Nevermind-album, en Mason Williams met Classical Gas.
Stella werd in 1939 overgenomen door de Harmony Company. Het merk werd in 1974 opgeheven en werd later opnieuw geïntroduceerd door M.B.T. International, de moedermaatschappij van de Harmony Company.
Stella was een van de vele merken muziekinstrumenten die in Jersey City, New Jersey, werd gemaakt door de Oscar Schmidt Company. Andere Schmidt-merken waren onder meer "Sovereign" en "La Scala". Het bedrijf produceerde snaarinstrumenten zoals gitaren, mandolines, banjo's en autoharps.
Het bedrijf bloeide tijdens het eerste kwart van de 20e eeuw en produceerde vele duizenden instrumenten. In 1920 zou het bedrijf 's werelds grootste fabrikant van snaarinstrumenten zijn. Stella-instrumenten stonden bekend om hun goede toon en relatief lage prijs. Topklasse Stella- en Sovereign-gitaren kosten een fractie van de laagste Gibson- of C. F. Martin-instrumenten.
Na de Grote Depressie verkocht het bedrijf eind jaren dertig haar afdeling instrumenten met frets, maar ging door met het maken van autoharps. Schmidt's merken Stella, Sovereign en La Scala werden in 1939 overgenomen door de Harmony Company uit Chicago, Illinois.

logo stella guitarpoll

Stella
USA
Official website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Stella: