Lowland Guitars

Gitaarbouwer Henk Vlaar was nooit bang om de gitaren die hij bezat te tweaken om ze precies te krijgen waar hij ze wilde hebben. "Zolang ik gitaar speel, heb ik ze altijd aangepast", zegt hij. "Geen enkele gitaar die ik heb gekocht, klonk of speelde precies zoals ik het eerst wilde."
Zoals veel gitaarbouwers, heeft Vlaar een achtergrond in houtbewerking. Door zijn houtbewerkingsvaardigheden te combineren met onderzoek naar gitaarconstructie en klankeigenschappen van klankhout, bouwde en modelleerde Vlaar zijn eerste gitaar naar een Les Paul Junior. Het eindresultaat van zijn eerste poging werd goedgekeurd door zowel een plaatselijke gitaarbouwer als een gitaarwinkel die aanbood het voor hem te verkopen. Het gitaarbpuw-virus had me gegrepen, na het bouwen van nog een aantal instrumenten startte hij in 2008 officieel zijn eigen bedrijf onder de naam Lowland Guitars.
Vlaar gebruikt alleen traditionele houtbewerkingsmachines en handgereedschap voor zijn objecten, elke nek die hij maakt is absoluut uniek en gevormd volgens de eisen van de klant. Ook voor gangbare houtsoorten zet hij graag alternatieven in, zoals abachi voor rode els of Surinaams groenhart in plaats van ebbenhout.
Vlaar houdt het graag simpel als het om elektronica gaat; "Met uitzondering van effecten, neem ik aan dat elektronica aan het geluid van de gitaar niet veel kan toevoegen".
Alle Lowland instrumenten zijn het resultaat van één-op-één contact met de klant aangezien Vlaar alleen rechtstreeks verkoopt.
De gitaarbouwer bouwt jaarlijks ongeveer 10 instrumenten.

logo lowland guitars guitarpoll

Lowland Guitars
De Buurt 89, 1606 AE Venhuizen, Nederland, tel 06 38452871
Official website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Lowland Guitars: