Bjärton

Bjärton was een Zweedse fabrikant van akoestische gitaren, gevestigd in Bjärnum in Skåne. De productie vond plaats in de jaren 1952-1990. Het bedrijf maakte gitaren onder de naam Bjärton, maar produceerde ook voor Hagström, Tarrega en España.
De instrumentenfabriek van Bjärton werd opgericht onder de naam Bjärnum's muziekinstrumentenfabriek door de timmerman Sigurd Nilsson en de timmerman Göte Karlström, die in de meubelfabriek van Hugo Troedsson in Bjärnum werkten. Ze hadden dus een goede beroepsopleiding om samen muziekinstrumenten van hout te bouwen.
Aanvankelijk produceerde Bjärton alleen contrabassen, maar rond 1952 werden semi-akoestische gitaren in het modellenprogramma geïntroduceerd. De eerste gitaarmodellen kregen Spaanse meisjesnamen als Rosita en Isabella en werden al snel populair in Zweden. Het Rosita-model, dat van 1955 tot 1983 werd geproduceerd, werd zelfs wel de volksgitaar genoemd. De gitaarfabrikant Hagström in Älvdalen was onder de indruk van de gitaren van Bjarton en kreeg later de exclusieve rechten op de akoestische gitaren van Bjarton. In 1953 werden elektrische gitaren geïntroduceerd.
Tijdens de late jaren 1950 en vroege jaren 1960 vervaardigde Bjärton een aantal semi-akoestische gitaren, waarvan sommige met Hagström-pickups.
Verschillende semi-akoestische gitaren werden vervaardigd voor Hagström Oslo en verkocht in Noorwegen onder de naam Hagström.
De fabriek had in de jaren zestig bijna 60 werknemers, maar een liquiditeitscrisis in 1969 dwong tot eigendomsoverdracht en bezuinigingen. Het bedrijf werd in 1980 gekocht door het Italiaanse GEM, voordat het in 1989 terugkeerde naar Zweeds bezit. In 1990 werd de fabriek uiteindelijk gesloten, waardoor de laatste vijftien werknemers op straat stonden.

logo bjarton guitarpoll

Bjärton
Bjärnum, Skåne, Zweden
Official website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Bjärton: