Egmond

De gepensioneerd stationschef Uilke Egmond begon in 1932 een muziekschool en een muziekwinkel in Valkenswaard, genaamd Musica.
Op de muziekschool gaf hij vioollessen en in de winkel verkocht hij instrumenten die voornamelijk uit Oost-Europa geïmporteerd waren.
In 1935 verhuisde het bedrijf naar Eindhoven. De import van instrumenten eindigde en ze besloten de instrumenten zelf te maken.
Begin jaren 50 waren er 20 medewerkers en werden er 50 gitaren per week gemaakt. De productie van banjo's en mandolines werd toegevoegd.
Begin jaren 60 waren er 80 medewerkers en werden er 2000 gitaren per week gemaakt en het bedrijf verhuisde naar Best, een noordelijke buitenwijk van Eindhoven. Egmond was nu de grootste gitaarbouwer van Europa en stond meer bekend om kwantiteit dan om kwaliteit. Goedkope instrumenten werden in grote aantallen gemaakt en praktisch iedereen kon het zich veroorloven om een ​​gitaar te kopen. De goedkoopste modellen hadden een prijskaartje dat slechts 10% bedroeg van de kosten voor een vergelijkbaar model van een Gibson of een Fender.
Naast gitaren werden er ook versterkers en gitaarelementen geproduceerd. In 1974 ging het bedrijf failliet, waarschijnlijk door de grote concurrentie uit Azië.
George Harrison en Brian May begonnen beiden gitaar te spelen op een Egmond akoestiesche gitaar. Zelfs Sir Paul McCartney bezat een Egmond basgitaar.

Egmond Rosetti Solid 7 bas van Paul McCartney guitarpoll
Egmond Rosetti Solid 7 bas van Paul McCartney
(George Harrison met zijn Futurama 1950 Grazioso)
logo egmond guitarpoll

Egmond
Eindhoven, Nederland
Info website

Models

Gitaristen

Gitaristen die gebruik maken van de gitaren van Egmond: